Mozgás, jóllét, termelékenység

A wellness programokra számtalan vállalatnál még úgy tekintenek, mint egy extra cafeteria juttatásra, nem pedig stratégiai fontosságú eszközre. A legújabb bizonyítékok azonban más irányba mutatnak. Az egészséges munkavállalók kevesebb költséget jelentenek a vállalatnak és ezáltal stratégiailag tervezhető beruházásként kell tekinteni a vállalati wellness megoldásokra, hiszen az alkalmazottak fizikai és mentális egészségének karbantartása megtérül.

A napjainkra kialakult életmód és a munka egyre inkább mozgásszegény, ülő tevékenységet jelent, ami fokozza a krónikus megbetegedések kockázatát a munkavállalók körében.

Meggyőződésünk, hogy a munkahely, ahol az emberek idejük legnagyobb részét töltik, ideális helynek bizonyul az általános jóllét javítását célzó stratégiák végrehajtására. Mindemellett az is tény, hogy a mai rohanó munkakörnyezetben egyre nehezebb feladat megtalálni és megtartani a jó munkavállalókat. Az alkalmazottak testi épsége is ugyanolyan fontos, mint a mentális jóllétük, és a szórakoztató sportaktivitások (beltériek és kültériek egyaránt) nagy szerepet játszanak ennek elérésében.

barclays-1_a

Ahelyett, hogy a munkahelyekről kivonjuk a wellnesst és az aktív életmódot, jelentős kedvezmények biztosításával inkább törekedni kell egy jól irányított, jól felszerelt vállalati megoldás kialakítására.

Egy vállalati wellness központ lehetővé teszi a munkavállalóknak, hogy megfizethető arány mellett a megfelelő időben és helyen edzenek. A megfelelően menedzselt vállalati wellness központok előnye, hogy a belső dedikált személyzet olyan célzott programokat hozhat létre, amelyek minden egyes dolgozó egyedi eredményeit veszik figyelembe.

Mit tesz a Barclay's a termelékenység növelése érdekében?

A pénzügyi vállalati szektoron belül a Barclay’s Wellness Center az egyike azon vállalati edzőtermeknek, amely a Technogym fitnesz berendezésein túlmenően bevezette a fitnesz iparág első felhőalapú nyílt platformját, a Mywellness-t, hogy működtesse a létesítményt és ajánlja alkalmazottainak a wellness szolgáltatásokat. A Mywellness a Technogym által kifejlesztett (a wellness életmód menedzselését szolgáló) ügyfélkezelő rendszer, amely összekapcsolja a munkavállalókat a wellness szolgáltatásokat felügyelő személyzettel.

barclays-2

A Barclay’s wellness szolgáltatása keretében, a dolgozói aspirációs profil vagy a helytelen életvitelből eredő egészségi kockázatokra alapozva, minden dolgozónak felkínáltak egy 12 hetes intervenciós tréning programot. A 12 hetes intervenciós program során egy biokinetikus folyamatosan értékelte, edzette és felügyelte a magas egészségi kockázatú dolgozókat.

Az alacsony egészségi kockázatú munkavállalókat egy fitnesz szakember értékelte, miközben mozgásra ösztönző motivációikat a Mywellness ügyfélkezelő segítségével feltérképezte és személyre szabott edzésprogramokat hozott létre.

A programot felügyelő biokinetikus és fitnesz szakember a Mywellness platformot arra használta, hogy eddze az összes dolgozót és edzésadataikhoz hozzáférjenek, míg a Technogym kulcsot arra használták, hogy automatikusan nyomon kövessék a teremben elvégzett gyakorlatokat. A szabadtéri tevékenységeket szintén nyomon követték az olyan alkalmazásokkal és eszközökkel, mint a Runkeeper, MapMyFitness és Polar, melyek integrálhatók a Mywellness platformba.

A 12 hetes program során a magas egészségi kockázatú csoportban a szívproblémákat jelző kockázati profil 45%-os javulást mutatott, míg az intervenció hatására 1,4%-kal csökkent a termelékenység romlást jelző rátája.

A programban részt vevő dolgozók folyamatainak személyre szabása és optimalizálása érdekében a Barclay’s Wellness Center a Technogym Mywellness ügyfélkezelő rendszerének professzionális alkalmazásait használta:

barclays-3


A Profile applikáció segítségével feltérképezhetők az egyes tagok mozgásra ösztönző motivációi.

A Prescribe tartalmazza az alkalmazottak aspirációs profilját és lehetséges betegségeit, mely alapján a fitnesz szakember létrehozza az egyénre szabott tréning programot, melyhez a felhasználók bármikor hozzá tudnak férni egyéni MyWellness fiókjukon keresztül.

A Coach alkalmazáson keresztül a fitnesz szakember nyomon tudja követni az alkalmazott edzéseit és motiválni tudja a fejlődésben.

A Self alkalmazás a kezdeti 12 hét után lehetővé teszi az alacsony egészségi kockázatú dolgozók részére, immáron közvetlen edzői felügyeletet nem igénylően, hogy az EXCITE UNITY™ interaktív érintőképernyős kioszkon egy előre meghatározott könyvtárból kiválasszák a számukra megfelelő edzést.

A Challenge applikáción keresztül a wellness központ rendszeresen szervezhet különböző, nyereményekkel díjazandó kihívásokat a már meglévő digitális platformon annak érdekében, hogy folyamatos aktivitásra motiváljon minden vállalati dolgozót.

A programban részt vevő dolgozók folyamatosan véleményezték a MyWellness alkalmazást:

 • „Nyomon követi az edzéseimet”
 • „Segít, hogy kapcsolatban maradjak az edzőmmel”
 • „Követi az előrehaladásomat és látja, hol kell fejlődnöm”
 • „Le tudom ellenőrizni, hogy helyesen csináltam-e a gyakorlatokat”

 

A Wellness Center menedzsere így összegzi a Mywellness ügyfélkezelő rendszerről alkotott véleményét:

„A felhő számos előnnyel bír, de kiemelkedő tulajdonsága, hogy nem csak követi a tagok fejlődését, hanem érzékeli azt is, hogy milyen típusú edzések iránt érdeklődik a felhasználó és milyen módszereket részesít előnyben. A személyzet ez által sokkal személyesebb kapcsolatot tud kialakítani a tagokkal, mely által a tagok fontosnak és értékesnek érezhetik magukat. Mindez hosszú távon a tagok megtartásának irányába mutat.”

 

Az intervenciós tréning program kulcsfontosságú eredményei az alábbiak szerint foglalhatók össze:

 • 45%-os egészségi mutató javulás a magas kockázatú csoportban
 • 53%-os egészségi mutató javulás a közepes kockázatú csoportban
 • Az alacsony kockázatú csoport egészséges maradt
 • 34,1%-al csökkent a szívbetegségek kockázata a magas kockázati besorolású csoportban
 • 36%-al csökkent a szívbetegségek kockázata a közepes kockázati besorolású csoportban
 • 62,3%-al csökkent a szívbetegségek kockázata az alacsony kockázati besorolású csoportban
 • 53%-al csökkent a szív-és érrendszeri megbetegedések rizikófaktora
 • 5%-al csökkent az elhízás veszélye
 • 3%-al csökkent a magas vérnyomás kockázata
 • 38,6%-al nőtt a felső, és 27,85%-al erősödött az alsó test kapacitása
 • 1,6%-al csökkent a derékbőség

Eredmenyek


A wellness programokra számtalan vállalatnál még úgy tekintenek, mint egy extra cafeteria juttatásra, nem pedig stratégiai fontosságú eszközre. A legújabb bizonyítékok azonban más irányba mutatnak.

Az egészséges munkavállalók kevesebb költséget jelentenek a vállalatnak és ezáltal stratégiailag tervezhető beruházásként kell tekinteni a vállalati wellness megoldásokra, hiszen az alkalmazottak fizikai és mentális egészségének karbantartása megtérül.

A munkáltatók számára jó néhány előnye közül az egyik a munkahelyi távollét költségeinek csökkenése, a nagyobb termelékenység és a növekvő morál. A wellnessbe történő befektetés a vállalatba történő közvetlen befektetést jelent.

Szeretnél még többet megtudni komplex vállalati fitnesz megoldásainkról? Kattints most és vedd fel velünk a kapcsolatot! 

Elérhetőségeink

 

Tipptár