Az egészséges étkezés nem kizárólag abból áll, hogy milyen hozzávalókat választasz. Az elkészítési mód is rendkívül meghatározó, hiszen helytelen technikával csökken az ételek tápanyagtartalma, a felesleges adalékok pedig károsak lehetnek a szervezetedre. Adunk pár tippet, hogyan főzz egészségesebben.
EZEKRE FIGYELJ A KONYHÁBAN
- Használj kevesebb zsiradékot
A zsírok fontos szerepet töltenek be az étrendünkben, hiszen részt vesznek a sejtek felépítésében, az idegrendszer működésében és a zsírban oldódó vitaminok felszívódásában. Fontos azonban mértéket tartani, hiszen túlzott fogyasztása hozzájárulhat az elhízáshoz, valamint a szív- és érrendszeri problémák kialakulásához. - Válassz egészségesebb olajokat
A népszerű napraforgó étolaj főként telített zsírsavakat tartalmaz. Az olívaolaj, a kókuszolaj, valamint az avokádóolaj sokkal egészségesebb alternatívát jelentenek, és magas tápanyagtartalommal rendelkeznek. A zsiradék kiválasztásánál arra is figyelj, hogy melyik használható sütéshez-főzéshez, hiszen egyes zsírsavak hevítés hatására egészségkárosító transzzsírokká alakulnak át. - Használj kevesebb sót
A túlzott sófogyasztás hozzájárulhat a kardiovaszkuláris megbetegedésekhez, emellett olyan hétköznapi problémákat is okozhat, mint a puffadás, az ödéma vagy a dehidratáció. A napi ajánlott mennyiség napi egy teáskanálnak felel meg. Főzés során próbálj meg minél kevesebb sót hozzáadni az ételekhez, illetve kerüld az automatikus, kóstolás nélküli sózást. - Figyelj az alapanyagokra
Az alapanyagok megválasztása során fontos, hogy minél kevesebb feldolgozott élelmiszert vásárolj. Lehetőleg minőségi forrásból származó, bio alapanyagokat válassz, különösen gyümölcsökből és zöldségekből. - Kerüld a hozzáadott cukrot
A túlzott mértékű cukorfogyasztás számos betegséggel hozható összefüggésbe. Próbáld kerülni a hozzáadott cukrot tartalmazó ételeket és italokat, mint a különböző édességek, öntetek és üdítők. Sütés-főzés során válassz inkább olyan természetes édesítőket, mint a méz, amely antioxidánsokban gazdag. - Elkészítési mód
A helyes elkészítési mód segít megőrizni az ételek tápanyagtartalmát és csökkenti a felesleges zsírbevitelt. A zöldségek elkészítésére például a párolás a legjobb választás, hiszen nem bomlanak le a vitaminok, és zsiradék sem feltétlenül szükséges hozzá. Kerüld a bő olajban való sütést, helyette jó alternatívát jelent egy forrólevegős sütő.
Szeretnél a mozgás által még többet kihozni az egészségedből? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és kollégáink személyre szabott megoldást kínálnak számodra!