Ezeket a gyakorlatokat végezd street workout edzés során

A közösségi edzőterek, kondiparkok már egyre több helyen találhatók meg a városokban. A saját testsúllyal végzett, street workoutnak nevezett mozgásforma egyre nagyobb népszerűségnek örvend, és kezdőtől egészen haladó szintig végezhető. Megmutatjuk, milyen gyakorlatokat érdemes végezned.

 

MIÉRT PRÓBÁLD KI A STREET WORKOUTOT?

 

Akár önmagában, akár az edzésterved kiegészítéseként, de mindenképpen érdemes kipróbálnod a street workout edzéseket, főleg kellemes időjárás esetén egy remek mozgásforma. Nincs szükséged semmilyen eszközre, mindössze az edzőruházatodra.

A szabadtéri kondiparkok egyik legnagyobb előnye, hogy ingyenesen és bármikor használhatók. Mivel street workout során leginkább alapgyakorlatokat lehet végezni, egyszerre több izomcsoportot dolgoztat meg, ami valódi izomerőt eredményez (szemben azzal, mint amikor csak az izomtömeg nő).

A konditermi edzéssel szemben - ahol leginkább az izmok izolált erősítése a jellemző - funkcionális gyakorlatokat tudsz vele végezni, így kevésbé fáradsz majd el a hétköznapi tevékenységek során, és a mozgáskoordinációd is javul.

 

EZEKET A GYAKORLATOKAT VÉGEZD

 

A street workout parkok általában csak néhány korlátból állnak, így kezdők számára fejtörést okozhat, hogy milyen gyakorlatokat lehet rajtuk végezni. Ennek ellenére azonban igen sokoldalúan használhatók - többek között az alábbi gyakorlatokat tudod velük végrehajtani:

 • Húzódzkodás:
  A húzódzkodás kiválóan erősíti a hát és a kar izmait. Végezheted alsó, felső, illetve szűk vagy széles fogással attól függően, hogy mely izmokat szeretnéd jobban terhelni.
  Ha saját testsúllyal még nem megy, válassz egy alacsonyabb korlátot, ahol leér a lábad, vagy el tudsz rugaszkodni a talajtól. Szintén könnyítés, ha egy gumiszalagot kötsz a korlátra, és az alsó végén lévő hurokba lépsz a lábaddal.

 • Tolódzkodás:
  A tolódzkodás a mell, a váll és a tricepsz izmait erősíti. Markold meg felülről a párhuzamos korlátot, majd végezz karhajlítást olyan mélyre, hogy a felkarod és az alkarod derékszöget zárjon be. Szintén használhatod a húzódzkodásnál említett könnyítéseket, itt a két korlát között kifeszített gumiszalagba térdelj.

 • Fordított evezés:
  Ez a gyakorlat szintén a hát izmait erősíti. Végezheted egy korláton, vagy párhuzamos korláton mindkettőt megragadva. Alulról fogd meg a nagyjából csípőmagasságú korlátot, miközben a sarkaddal támaszkodsz a talajon. A teljes tested egyenes vonalban legyen, a mellkasodtól a lábfejedig. A karok hajlításával húzd a mellkasodat a korlát felé, majd pedig engedd vissza.

 • Pisztoly guggolás:
  A láb és a fenék izmait erősítő pisztoly guggolás során az egyik lábaddal guggolsz, míg a másikat nyújtva előre tartod. A terhelt oldal felőli kezeddel fogj meg egy oszlopot az egyensúlyozáshoz. Végezheted a gyakorlatot egy magasabb felület peremén is, így a nem dolgozó lábadat le tudod engedni.

 • Lábemelés:
  A hasizmok megedzésében a lábemelések segítenek. Egy magas korláton függeszkedve emeld a nyújtott lábaidat vízszintesig, vagy amilyen magasra csak tudod. Kezdőként könnyíteni a térdek behajlításával lehet, a nyújtott láb helyett.

Ezeket az edzéseket természetesen további saját testsúlyos gyakorlatokkal egészítheted ki, mint a guggolás, a fekvőtámasz és a plank. Mérd a szabadban is az edzésparamétereidet: töltsd le telefonodra a Technogym App-ot, amely olyan edzéstervet készít számodra, melyet a szabadban is követni tudsz. Okosórádra letöltve közvetlenül az eszközről tudod irányítani az edzéseket, miközben nyomon követi a pulzusod, az aktivitásod és az elégetett kalóriákat.

Érdekelnek otthoni edzőmegoldásaink is? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk kiválasztani a hozzád illő berendezést!

KAPCSOLAT

Tipptár