Ezeket a hibákat kerüld súlyzós edzésnél

A súlyzós edzés kiválóan erősíti az izmokat, valamint a fogyásban is hatékonyan segít. Azzal, ha beiktatod az edzéstervedbe, sokkal gyorsabban érheted el a kívánt fizikumot, emellett pedig az egészségednek is jót teszel. A gyakorlatok nem megfelelő kivitelezése azonban nem csak csökkenti azok hatékonyságát, de sérülésekhez is vezethet, így érdemes odafigyelned pár gyakori hibára.

 

MELYEK A LEGGYAKORIBB HIBÁK?

 

 1. Lendületből végzed a gyakorlatokat
  Ha lendületből végzed a gyakorlatokat - például karhajlítás során - az izom nem húzódik össze megfelelően, így a hatékonyság is csökken. Ez gyakran akkor fordul elő, ha túl nagy súlyt választasz. Ennek elkerülése érdekében érdemes lassabban, akár kisebb súllyal végezni a gyakorlatokat.

 2. Egyes izomcsoportokat elhanyagolsz
  Biztos vannak olyan izomcsoportok, melyeket kevésbé szeretsz edzeni, vagy kevésbé látványosak, ezért elhanyagolod őket. Ez azonban a fejleszteni kívánt izomcsoportok fejlődését is hátráltatja.
  Az se előnyös, ha kizárólag a problémás vagy fejleszteni kívánt területet erősíted, és a többit elhanyagolod. Ez izomegyensúlytalansághoz vezet, melynek következtében bizonyos izmok és ízületek túlzott terhelésnek lesznek kitéve.

 3. Túl sokat edzel
  Általában a kezdők hajlamosak azt hinni, hogy minél többet edzenek, annál gyorsabban fognak növekedni. Az izom épülése azonban a pihenés alatt történik, melyhez az edzés csak stimuláns, ezért elengedhetetlen a megfelelő regeneráció. A túledzés következtében nő a sérülések kockázata, sőt, épp az ellenkező hatást éred el.

 4. Túl nagy súlyokat használsz
  A túl nagy súlyok használata sem előnyös a fejlődés szempontjából. Érdemes olyan nehézségű szintet választani, melyekkel szabályosan tudod végrehajtani a gyakorlatokat. Válassz olyan súlyt, amellyel legalább 6 ismétlést végre tudsz hajtani.

 5. Az izomlázra hajtasz
  Szintén gyakori tévhit, hogy a fájdalom és az izomláz a hatékony edzés jele. Az edzés után hosszan tartó fájdalmat viszont gyulladás is okozhatja. Az izomzat akkor is fejlődik, ha nem érzel fájdalmat edzés után.

A Technogym Bench edzőszettjében 5 pár, 2,5 és 10 kg közötti kézisúlyzót, 3 pár maroksúlyt és 3 pár különböző ellenállású rugalmas szalagot találsz, melyekkel változatos és hatékony erősítő edzéseket tudsz végezni.

A Technogym Power Personal hihetetlenül sokoldalú edzéseket tesz lehetővé a haladók számára. Több mint 300 féle erőfejlesztő gyakorlatot tudsz végezni a kétkezes rudak, a kézi súlyzórúd és a funkcionális edzéscsomag segítségével, a 115 kg-os tárcsakészletnek köszönhetően pedig mindig növelni tudod a kihívást.

Nem tudod, melyik a számodra ideális megoldás? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és egy díjmentes konzultáció keretében segítünk Neked!

KAPCSOLAT

Tipptár