Maslow és a wellness életmód

A wellness életstílus kialakítása nem egyszerűen abból áll, hogy az ezt támogató eszközökkel és berendezésekkel, megoldásokkal veszed körbe magad. Ahhoz, hogy el tudd érni a fizikai és mentális jóllétet, elengedhetetlen, hogy megismerd önmagad és azt, hogy milyen tényezők járulnak ehhez hozzá.

A tökéletes egyensúlyi állapot a testi és a lelki oldalt egyaránt érinti. A keleti filozófia és a holisztikus tudományok már évezredek óta felismerték, hogy az ember nem csupán húsból és vérből áll, hanem lélekből is, amely egyfajta energiaként van jelen. Abraham Maslow pszichológus 1954-ben fogalmazta meg az emberi fejlődés modelljét az igények hierarchiába rendszerezésével, amely egymásra épülő piramist alkotva teszi sorrendbe a szükségleteket. A teljes jóllét eléréséhez szerinte nem csupán a fiziológiai és társadalmi szinteket kell teljesíteni, hanem el kell jutni az önmegvalósításig is. Ez személyenként teljesen eltérő fogalmat jelent, hiszen mindenkinél más, hogy miben tud és szeretne kiteljesedni.

maslow-es-wellness-2

folyadékbevitel, megfelelő termoreguláció. Amíg ezek nincsenek egyensúlyban tartva, nem lehet elérni a következő fokozatot. A wellness életstílus nyelvén ez azt jelenti, hogy mindennek alapját a helyes és kiegyensúlyozott táplálkozás, a szükséges mennyiségű és minőségű alvás és a rendszeres folyadékbevitel képezi. Az elmélet ugyan nem tér rá külön ki, de ide sorolhatjuk a fizikai állapot karbantartását is, azaz a rendszeres testmozgást is. Ezeket nevezzük összességében egészséges életmódnak.

A biztonsági szükséglet, mint a piramis következő szintje nem csupán a fizikai védettséget jelenti. A kiszámíthatóság, az állandóság és a komfortzóna is ide sorolható. Éppen ezért elengedhetetlen a wellness életstílus kialakításában, hogy az egészséghez köthető rutinod biztosítva legyen, bárhol is tartózkodsz a világban.

A szeretet és elismerés szintje már a mentális jóllétet tükrözi, és két pillérre épül: mások visszajelzéseire, valamint önmagunk elfogadására. Amennyiben valamelyik összetevő hiányzik az életből, úgy diszkomfortos érzés merül fel és nem lehet a következő lépcsőfokra lépni. Éppen ezért egyáltalán nem mindegy, hogyan is érzed magad a bőrödben, mennyire vagy elégedett önmagaddal, és ezt a környezeted visszacsatolás formájában visszacsatornázza-e Hozzád.

Az önmegvalósítás a piramis csúcsán helyezkedik el és ezen a ponton mondhatjuk azt, hogy sikerült a fizikai és mentális jóllétet elérni. Ezen a ponton tudod kielégíteni azokat a személyes szükségleteidet, amivel valóban jól érzed magad a mindennapok során.

maslow-es-wellness-3

  

Van még egy fontos aspektusa a wellness életmódnak…

 

Az egészséges táplálkozás és a mentális, valamint a fizikai jóllét elérése nem csupán ahhoz szükséges, hogy kiegyensúlyozottabb legyél. A nem megfelelő táplálkozás és a kevés mozgás túlsúlyhoz és elhízáshoz vezet. Kutatások bizonyítják, hogy a cukorbetegség 80%-a, a magas vérnyomás 55%-a, és a rákos megbetegedések 35%-a ezért alakul ki.

A Technogym éppen ezek miatt hívta életre a Let’s move for a better world kezdeményezését, hogy felhívja a figyelmet a globálisan jelentkező és egyre súlyosbodó elhízás miatti problémákra. A szükségletpiramist tovább gondolva elkészítették az ideális fizikai és mentális jólléthez szükséges összetevők rendszerét, a Wellness piramist:

maslow-es-wellness-4

A Wellness piramis egyszerűen ábrázolja azt a hatékony rendszert, amely az egészséges táplálkozás alapelveit, a megfelelő mozgást és a szellemi jólléthez szükséges alapkövetelményeket tartalmazza úgy, hogy a szellem is jól érezze magát a bőrében.

A rendszer alapját a mentális alapfeltételek teljesítése képezi. A szükséges és megfelelő minőségű alváson túl oda kell figyelni a szociális és érzelmi kapcsolatokra, a személyes érdeklődésre és kikapcsolódásra, a motivációra és a pozitív gondolkodásra, és a stressz kezelésére. Erre épülnek az egészséges táplálkozás és a fizikai aktivitás különböző szintjei.

A Wellness piramis betartása hatalmas lépést jelent a Wellness életmód eléréséhez, amelyhez tőlünk minden segítséget megkapsz. Keresd szakértő kollégáinkat és tégy egy lépést a harmonikusabb élet felé!

Kapcsolat

Tipptár