Miért áll meg a fejlődésed?

Régóta edzel, egy ideje azonban nem látod az eredményt? Bizonyos idő után szinte mindenkinél eljön a holtpont, amikor úgy érzi, megállt a fejlődése. Ilyenkor nehéz motiváltnak maradni, azonban van megoldás akkor is, ha a megszokott edzésprogram már nem hoz eredményt.

 

MI ÁLL A STAGNÁLÁS HÁTTERÉBEN?

 

A stagnálás oka sok mindenre vezethető vissza. A leggyakoribb probléma, ha nem megfelelő edzésprogramot végzel, illetve túl gyakran változtatod azt. A terhelést viszont nem érdemes sokáig egy szinten tartani: ha mindig ugyanazokat a súlyokat használod, az izmaid hozzászoknak, és nem fejlődnek tovább.

Az se jó, ha túlzásba viszed az edzést. A túledzés tüneteként fáradékonyság, motiválatlanság, izomfájdalom és akár teljesítménycsökkenés is jelentkezik, valamint a sérülések kockázata is megnő.
Kiemelten fontos a megfelelő mennyiségű pihenés, mivel az izomépítés és a regeneráció az edzésen kívül történik. A kialvatlanság és a túledzés csak hátráltatnak a fejlődésben.

Sokszor nem az edzéssel, hanem az étkezéssel van a probléma. Ha izomépítés a célod, több kalóriát kell bevinned, mint amennyit elégetsz, emellett az sem mindegy, hogy ezek milyen forrásból származnak. Próbálj minél kevesebb telített zsírt és finomított szénhidrátot fogyasztani.

Az is előfordulhat, hogy nem megfelelő módszerekkel méred a fejlődésed, így csak te magad nem látod a változást. Zsírégetésnél nem túl megbízható a hagyományos mérleg, mivel azt nem mutatja, hogy miből tevődik össze a testtömeged. Ha fogyás közben izmot is építettél, jelentős változásokat látsz a tükörben, miközben a mérleg ugyanazt mutatja. Érdemes tehát lemérni az adott területeket, és folyamatosan vezetni a mért értékeket.

 

TIPPEK, HOGY TÚLLÉPJ A HOLTPONTON

 

  • Legyen egy jól kidolgozott edzésprogramod: Egy edzéstervet legalább 8 hétig kövess, miközben fokozatosan növeled a terhelést. Kezdj kisebb ismétlésszámmal, majd mikor már 12-15 szabályos ismétlést tudsz végezni, növeld a súlyt.

  • Figyelj az étkezésre: Egyél úgy, ahogy az edzésterved megköveteli. Izomépítésnél több, zsírégetésnél kevesebb kalóriát vigyél be, mint amennyit elégetsz egy nap. Fogyassz alacsony zsírtartalmú, fehérjékben gazdag ételeket, például sovány húsokat, zsírszegény tejtermékeket, tojást, tonhalat és lazacot.

  • Pihenj eleget: Aludj minimum 8 órát naponta, az azonos izomcsoportok edzése között pedig hagyj ki legalább egy napot, hogy megfelelően regenerálódni tudjanak.

  • Iktass be pihenőket: 4-6 hetente érdemes beiktatni egy egyszerűbb hetet, mikor kisebb intenzitású és rövidebb edzéseket végzel. Ez lehetőséget ad a szervezetednek, hogy regenerálódjon és új erőre kapjon.

  • Változtass az intenzitáson: Ha már nem tudod tovább növelni a terhelést, végezz inkább több ismétlést kisebb súllyal, vagy állíts fel új kihívásokat. Fontos azonban, hogy reális célokat tűzz ki, és hagyj elég időt magadnak.

  • Kövesd nyomon a testösszetételed: Változatlan testtömeg, mégis teljesen más izom-zsír arány… ezért tud nagyon megtévesztő lenni a hagyományos, csak a testtömeget mérő mérlegelés. Elemezd tested összetételének változását Tanita testelemző mérleggel, hogy valós képet kapj szervezeted állapotáról és a fejlődésedről.

Az edzésterv betartását az is nehezíti, ha nehezen jutsz el az edzőterembe. Érdemes otthoni megoldásokban gondolkodnod, hogy zavartalanul, a neked megfelelő időpontban tudd elvégezni az edzést.

Teremtsd meg otthoni fitneszrészleged mindössze 1,5 négyzetméteren: a Technogym Unica segítségével több mint 25 edzőtermi gyakorlatot tudsz végezni anélkül, hogy a tartozékokat cserélned kellene. A biomechanikai elveket szem előtt tartó tervezésnek köszönhetően kényelmes és biztonságos használatot biztosít.

A Power Personal hihetetlenül sokoldalú edzést tesz lehetővé. Több mint 300 féle súlyzós és erősítő gyakorlatot tudsz végezni a kétkezes rudak, a kézi súlyzórúd és a funkcionális edzéscsomag segítségével. A 115 kg-os tárcsakészletnek köszönhetően mindig növelni tudod a kihívást.

Nem tudod, hogyan valósítsd meg otthoni edzőtermed? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk az igényeidnek megfelelő megoldás kiválasztásában!

Díjmentes konzultáció

Tipptár