Miért fontos a core izmok edzése?

Egyre több edző és egészségügyi szakember hangsúlyozza a core, azaz a törzsizmok szerepét. Nem véletlenül, hiszen hatalmas szerepet játszanak a mindennapi életünkben. De mi a feladatuk, és miért fontos, hogy eddzük őket? Olvass tovább és tudd meg!

 

MI A CORE IZMOK SZEREPE?

 

A core izmokat gyakran keverik a hasizommal, pedig egy sokkal tágabb halmazt jelent. Azon izmok gyűjtőneve, melyek a hasüreget veszik körül. Ide tartoznak a medencefenék izmai, a hasizmok, a gerincfeszítő izmok, valamint a rekeszizom.

A törzs stabilitásáért felelnek, így segítenek megfelelő pozícióban tartani a testet, miközben emeléseket vagy különböző végtagmozgásokat végzünk. Mivel a gerincet, a medencét és a mellkast támasztják meg, a testtartást is meghatározzák.

Szerepük van a hasűri nyomás kialakításában, ami a különböző élettani folyamatokhoz, a belső szervek megfelelő működéséhez szükséges. A core izmok erősítésével tehát nő a fizikai teljesítmény, csökken a rossz mozgáskoordinációból adódó sérülések kockázata, és a testtartás is javul.

 

ÍGY ERŐSÍTSD ŐKET

 

Kiváló módja a core izmok erősítésének a plank. Ezt végezheted fekvőtámasz pozícióban, alkartámaszban, de akár oldaltámaszban is, csak az egyik alkarodra támaszkodva. A gyakorlatot egyensúly labdával tudod nehezíteni: fordítsd a domború oldalával lefelé, és a kezeiddel támaszkodj meg rajta.

A következő gyakorlat az orosz csavar. Ehhez ülő helyzetben dőlj 45°-os szögben hátra, emeld fel a lábaid a földről, és így végezz törzsfordításokat. A még nagyobb intenzitásért maroksúlyokkal végezd a gyakorlatot.

A core izmoknak a hasizom képezi egy igen fontos részét, de a farizmok is támogatják a munkáját. A Technogym Bench segítségével akár 200 erősítő gyakorlatot is tudsz végezni. A szettben található maroksúlyok a hasizmaid erősítésében nyújtanak segítséget. A rugalmas szalagokkal láblendítéseket, a kézisúlyzókkal pedig guggolásokat, kitöréseket tudsz végezni a farizmok erősítéséért.

Szeretnél többet megtudni sokoldalú megoldásainkról? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és minden kérdésedre válaszolunk!

KAPCSOLAT

Tipptár