Miről szól a 'Let's Move' kampány?

Munka, vezetés, tévénézés - rengeteg időt töltünk naponta üléssel, aminek később komoly következményei lehetnek az egészségünkre nézve. A Technogym immár 40 éve kötelezte el magát az egészséges életmód népszerűsítése mellett, az elmúlt években pedig a ‘Let’s Move for a Better World’ kampánnyal igyekszik tenni az ülő életmód és annak negatív hatásai ellen.

 

GLOBÁLIS PROBLÉMÁVAL ÁLLUNK SZEMBEN

 

Egyre nagyobb méreteket ölt az elhízás problémája - olyannyira, hogy világszerte több elhízott ember van, mint alultáplált. Még szomorúbb, hogy nem csak felnőttek, de gyermekek és serdülők körében is magas a tendencia, mely 1975 óta négyszeres növekedést mutatott.

A problémát elsősorban a mozgásszegény életmód okozza, mely az urbanizáció, az ülőmunka és a megváltozott életmód eredménye. Ezen felül egyre több zsírban és kalóriában gazdag feldolgozott élelmiszert fogyasztunk, amit a kevés mozgással nem tudunk elégetni.

 

AZ ÜLŐ ÉLETMÓD EGÉSZSÉGÜGYI KÖVETKEZMÉNYEI

 

  1. Lelassult anyagcsere: Csökken annak az enzimnek a termelése, mely a “rossz” koleszterint (LDL) “jó” koleszterinné (HDL) alakítja, ennek következtében nő az érrendszeri megbetegedések és a cukorbetegség kialakulásának kockázata.
  2. Csökkenő izomtömeg: Az izmok elveszítik rugalmasságukat, feszességüket, és az izomtömeg is csökken.
  3. Gyengülő csontok: Az izmokhoz hasonlóan, ha a csontok sincsenek kellő terhelésnek kitéve, elveszítik erejüket és sűrűségüket, ami súlyos esetben csontritkuláshoz is vezethet.
  4. Helytelen testtartás: Az órákig tartó, nem megfelelő testtartással végzett ülőmunka különböző hát-, váll- és nyakfájdalmakhoz vezethet.
  5. Mentális problémák: A tartós ülés a test mellett gyakran a mentális egészségre is kihat, így akár 25%-kal is nőhet a depresszió kialakulásának esélye.


Az ülőmunka és az elhízás következtében kialakult egészségügyi problémákat mindenkinek érdeke leküzdeni, hiszen nem csak a betegszabadságok számát növeli, de a korai halálozásokét is - nem véletlenül említi a WHO az elhízást a 21. század fő járványaként.

 

A TECHNOGYM KÜLDETÉSE

A Technogym a mozgás és a wellness életmód népszerűsítésén keresztül igyekszik hozzájárulni a globális probléma visszaszorításához, a ‘Let's Move for a Better World’ kampány pedig a Technogym 40 éve folytatott filozófiáját testesíti meg egy világszintű mozgalom keretében.

A 2014 óta megrendezett kampány az ülő életmód és az elhízás veszélyeire igyekszik felhívni a figyelmet úgy, hogy a mozgás népszerűsítésén keresztül ösztönzi az embereket a probléma leküzdésére és megelőzésére.

Azok, akik a kampány ideje alatt egy, az mozgalomban részt vevő edzőteremben edzenek, MOVE-okat gyűjthetnek, melyek a mozgás mértékegységét jelölik. A legtöbb MOVE-ot összegyűjtő fitnesztermek választhatnak egy iskolát vagy egy nonprofit szervezetet, mely számára egy Technogym eszközökből összeállított csomagot adományozhatnak. A résztvevők így nemcsak saját egészségükhöz járulnak hozzá, de másokat is közelebb segíthetnek az egészséges életmódhoz.

Tegyél Te is az egészségedért minden nap. Olvass tovább és tudj meg többet a kampányról!

LET’S MOVE FOR A BETTER WORLD

Tipptár