Mozgással az öregedés ellen

Az öregedésgátló megoldásokról a legtöbben különböző kozmetikumokra és csodaszerekre asszociálnak, pedig e mögött sokkal több rejlik. A hosszú ideig tartó fiatalság kulcsa az egészséges életmódban rejlik, melynek részét képezi a rendszeres testmozgás. A továbbiakban arra fogunk fókuszálni, hogy a sport hogyan járul hozzá az öregedési folyamatok lassításához.

oregedes-ellen-2

A fiatalabbakra is igaz, hogy amennyiben elhanyagolják a testmozgást, akkor a fizikai erőnlétük is romlani fog. Ugyanakkor a rendszeres sporttal nem csak az erőnlét javítható, hanem az öregedés is lelassítható. Mindezt olyan professzionális sportolók is alá tudják támasztani, mint Roger Federer és Serena Williams, akik a negyedik X felé közeledve is rendületlenül folytatják hivatásos teniszezői karrierjüket.

A fiatalság megőrzése nem csupán a profi sportolók kiváltsága. Bemutatunk néhány edzéstípust, melyek nagyban hozzájárulnak az öregedési folyamatok lassításához.

 

Öregedésgátló edzéstípusok


1. HIIT edzés

A HIIT betűszó a High Intensity Interval Training szavak rövidítése, amely magyarul magas intenzitású intervallum edzést jelent. Az edzés során rövid ideig tartó intenzív gyakorlatok és kevésbé intenzív pihenő időszakok váltakoznak, mely révén fejleszthető az aerob kapacitás. A HIIT program kiváló edzési megoldást képez a teniszezők számára is – könnyen lehet, hogy Roger Federer és Serena Williams is alkalmazzák az edzéseik során.

oregedes-ellen-3

Különböző HIIT protokoll típusok léteznek, melyek között a különbséget főként az intenzív és a mérsékelt mozgást igénylő időszakok aránya jelenti. Ha például az edzés 20%-át magas intenzitással, 80%-át pedig mérsékelt intenzitással végzed, akkor olyan folyamatokat aktiválsz a szervezetedben, amelyek a sejtek szintjén fejtik ki hatásukat. 

2. Erősítő edzés

Azzal, hogy erősíted az izomzatod, fel tudod venni a harcot az izomgyengeséggel és a súlygyarapodással szemben. Az erőedzések hozzájárulnak a vázizomzat építéséhez és fenntartásához is, ami azért fontos, mert ha a vázizmok gyengülnek, akkor lelassul az anyagcsere is. Sokan azért híznak meg az életkoruk előrehaladtával, mert elhanyagolják a vázizomzat erősítését és a lelassult anyagcseréjük miatt könnyebben felszaladnak a kilók.

oregedes-ellen-4

A testmozgás a kognitív zavarokkal szemben is segítséget nyújt. Enyhe kognitív zavarnak minősül, ha az értelmi, figyelmi és emlékezeti funkciók nem működnek megfelelően, például feledékennyé válik valaki. Ezek a tünetek az idősebbeknél fordulnak elő a leggyakrabban. Azzal, hogy erősítő edzést végzel, javítani tudsz a kognitív funkcióidon és így neurológiai szinten is kedvezel a szervezetednek.

3. Spinning

Kutatások szerint egy 45 perces spinning óra növeli a szervezetben az NRF-1 fehérje szintjét, amely védi a telomereket. A telomer a DNS-szál két végén található szakasz, amely védelmi funkciókat lát el, többek között a sejtek osztódása során óvja a DNS-t a káros hatásoktól. Az idő előrehaladtával a telomerek elkopnak és ennek következményeként a sejtek öregedni kezdenek. Ha spinning segítségével erősíted a szervezeted, akkor az öregedési folyamatokat is lassítani tudod.

Ne hanyagold el a testmozgást, különös tekintettel az erősítő edzésekre. Ha minden nap edzel egy keveset, vagy hetente 4-5 alkalommal egy kicsit többet, akkor már jelentős lépéseket tettél az öregedési folyamatok lassítása felé.

Ha még nem tudod, hogyan erősíts, nézz körül erősítő berendezéseink között és inspirálódj.

Erősítő megoldások

Tipptár