Tippek nyaralás utáni depresszió ellen

Tapasztaltad már, hogy nyaralásból hazatérve nyomasztó érzések lettek úrrá rajtad? Ez az úgynevezett „post-vacation blues”, avagy nyaralás utáni depresszió, amely egyáltalán nem ritka jelenség. Ilyenkor természetes a rosszkedv, de szerencsére különböző módszerekkel enyhíteni tudod ezt az érzést.

nyaralas-utani-depresszio-2

 

Mi okozza az utazás utáni depressziót?

 

Dr. Eileen Kennedy-Moore klinikai pszichológus szerint komoly hatást gyakorol a biológiai és pszichológiai egészségünkre, amikor egy jelentős esemény, például esküvő vagy ünnep után hirtelen csökken a szervezetben a stresszhormonok szintje. Nem meglepő, hogy egy jól sikerült nyaralás után is tapasztalható ez a hatás.

Nem csak a stresszhormonok befolyásolják az érzéseinket, hanem a saját elménk is. Kikapcsolódás után gyakran lép érvénybe a kontraszthatás, ami azt jelenti, hogy az elmúlt napok élményeihez hasonlítjuk az átlagos hétköznapokat. Ilyenkor a nyaralás alatt átélt élményeket sokkal izgalmasabbnak tartjuk, mint a mindennapok eseményeit, ezért az utóbbiakat hajlamosak vagyunk leértékelni.

A szabadság utáni depresszió tünetei közé tartozik többek között a szomorúság, motiválatlanság, alvászavarok, fáradtság és szorongás. Előfordulhat, hogy már a nyaralás utolsó napjaiban elkezdjük érezni valamelyik tünetet, ráadásul a rosszkedv felerősödhet, ha belegondolunk, hogy hazatérve mennyi tennivaló vár majd minket.

nyaralas-utani-depresszio-3

 

Tippek a nyaralás utáni depresszió leküzdésére

 

Fokozatosság. Próbáld meg úgy időzíteni a hazautazást, hogy legyen még néhány napod arra, hogy visszaállj a régi kerékvágásba. Ez különösen indokolt, ha más időzónában töltötted a szabadságod, mivel a szervezeted nem tudja pillanatok alatt kipihenni az időeltolódást.

Éld át újra az élményeket. Szervezz találkozót rokonokkal, barátokkal, ismerősökkel, mutass nekik fényképeket és mesélj nekik a tapasztalataidról. Ez egy remek lehetőség arra is, hogy átadd nekik az apró szuveníreket, melyeket kifejezetten nekik választottál az utazás alatt. Látva az örömüket, te is jobb kedvű leszel.

Törődj magaddal. Aludd ki magad, kerüld az egészségtelen ételeket és kezdj el mozogni. Ha figyelsz az egészségedre, könnyebb lesz magad mögött hagynod a rosszkedvet.

Legyél aktív. Töltsd tevékenyen a hazatérés utáni első néhány napot, mivel így kevesebb időd lesz szomorkodni, ráadásul könnyebb lesz visszaállnod a hétköznapi rutinjaidra is. Érdemes takarítanod, pakolnod, sportolnod vagy más aktív tevékenységet végezned.

 

Sportolj és űzd el a rosszkedvet!

 

Az az egyik legrosszabb, ha hazatérés után semmittevéssel töltöd az időt, mert a teendőid listája egyre hosszabb lesz, és egyre rosszabbul fogod érezni magad. Miután kipihented az utazás fáradalmait, vágj bele a pakolásba, takarításba, majd pedig a sportolásba, így fel fogsz töltődni energiával.

nyaralas-utani-depresszio-4

Ha nyaralás alatt rendszeresen lejártál a szálloda fitness részlegébe, akkor látogass el egy hozzád közeli edzőterembe és építsd be az új szokást a hétköznapjaidba. Még jobb, ha vannak otthon saját eszközeid és berendezéseid az edzésekhez, hiszen így nem kell igazodnod a stúdió nyitvatartásához sem.

Ha úgy érzed, hogy a nyaraláshoz képest túl unalmasak a hétköznapok, csempéssz új élményeket az életedbe. Próbálj ki egy csoportos Skillrow beltéri evezős edzést, ahol versenyezhetsz másokkal és feszegetheted a határaidat. Ha inkább privát edzésre vágysz, akkor eddz a Skillbike beltéri kerékpáron, kapcsold be a Strava applikációt és fedezz fel minden nap új kerékpáros útvonalakat.

Ne hagyd, hogy a szabadság utáni depresszió eluralkodjon rajtad. Válassz magadnak egy elegáns Technogym berendezést és tedd vele izgalmassá a mindennapjaidat!

Válassz berendezést

Tipptár