A vállalati egészségprogram részvételi gátjai

Egy vállalati egészségprogram sikerét nagyban befolyásolja, hogy hányan vesznek részt rajta és mennyire sikerül elkötelezni őket. Sajnos gyakran hangzanak el kisebb-nagyobb kifogások, melyek miatt a munkavállalók nem szívesen, vagy egyáltalán nem vesznek részt a programon. Szerencsére megfelelő válaszokkal a kifogások egy jó részét ki tudod védeni.

egeszsegprogram-reszveteli-gatjai-2

A HealthMine kutatásából fény derült arra, hogy melyek a leggyakoribb tényezők, melyek gátolják a wellness programban való részvételt. A továbbiakban bemutatjuk a leggyakrabban felmerülő kisebb-nagyobb kifogásokat, és tippeket adunk, hogy mit válaszolj rájuk.

 

Kifogás: „nincs rá idő”

 

A kutatás szerint az esetek jelentős részében (kb. 27%) időhiányra hivatkoznak a munkavállalók. Természetesen sokan valóban időhiányban szenvednek, ugyanakkor vannak, akik egyszerűen csak nem szívesen szánják a szabadidejük egy részét egészségmegőrzésre. Ebből kifolyólag érdemes úgy beépíteni a wellness programot a mindennapokba, hogy ne menjen se a szabadidő, se a munka rovására.

Annak érdekében, hogy minél kevesebben tudjanak élni ezzel a kifogással, érdemes adni egy kis plusz időt a munkatársaknak. Például kedves gesztusként gyümölcskosarakat helyezhetsz el a konyhában, így karnyújtásnyira lesz tőlük az egészséges nassolnivaló, ráadásul nem fognak munkaidőben kimenni a boltba egy kis csokiért.

egeszsegprogram-reszveteli-gatjai-3

Azzal is időt nyernek, ha a megbeszéléseket nem ülve, hanem mozogva tudják tartani. Jó ötlet háttámlás teremkerékpárokkal, például Excite Recline-nal helyettesíteni a székeket, így minden résztvevő az egészségéért is tud tenni a megbeszélés ideje alatt.

 

Kifogás: „nem jó a helyszín vagy az időpont”

 

A kutatás szerint sokan hivatkoznak arra, hogy nem megfelelő számukra a helyszín (25%) vagy az időpont (24%). Ezt például úgy tudod kivédeni, hogy lehetővé teszed számukra, hogy más helyszínen vagy időpontban csatlakozzanak a programba. Erre remek lehetőséget nyújtanak a különböző okosórák és aktivitásmérők, mivel mérni tudják többek között a megtett lépések számát.

Kínálj kedvezményt a munkavállalóknak okosóra vagy aktivitásmérő vásárlására, és építsd bele a wellness programba az eszközök által mért eredményeket (pl. verseny – ki érte el a legmagasabb lépésszámot az adott időszakban). Érdemes Excite Run 1000 futópadokkal bővítened a fitnesz részleget, mivel a berendezés összekapcsolható az Apple Watch okosórákkal, így könnyen nyomon követhetők a munkahelyen kívül végzett edzések is.

egeszsegprogram-reszveteli-gatjai-4

 

Kifogás: „nem értek belőle semmit”

 

Sokan úgy vélik, nem kapnak megfelelő tájékoztatást a programról – ez vonatkozhat a kitűzött célokra, a feladatokra, a jutalmakra vagy bármely más részletre is. Sokan nem szívesen vágnak bele az ismeretlenbe, és még kevesebben vannak, akik el is kötelezik magukat mellette. Ráadásul az időhiány problémája miatt az is valószínű, hogy nem fognak maguktól utánajárni a részleteknek.

Az információhiányt például úgy lehet orvosolni, hogy rendszeresen (hetente, kéthetente, havonta) kiküldött hírlevelek segítségével tájékoztatod az érdeklődőket minden részletről, beleértve az idő közben elért eredményeket, mérföldköveket is. Ezekben a levelekben megemlítheted a kiemelkedő eredményt elérő munkatársakat (pl. ki futotta a legnagyobb távot a futópadon), így kedvet kaphatnak a többiek is és versenybe szállhatnak a dicsőségért és a jutalmakért. Egyes meetingek végén tarthatsz egy rövid tájékoztatót vagy összefoglalót is, így azokhoz is eljutnak az információk, akik esetleg nem olvasták a hírlevelet.

Előre is elkezdhetsz felkészülni ezekre a kifogásokra, méghozzá úgy, hogy előzetesen felméred az igényeket és kielemzed az eredményeket. A válaszok alapján következtéseket tudsz levonni többek között arra vonatkozóan, hogy milyen gátakra, kifogásokra lehet majd számítani.

Bizonytalan vagy, hogy milyen egészségprogramot építs ki? Vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot és segítünk:

Kapcsolat

Tipptár