Hogyan lehet megtartani a Z és az Y generációs munkavállalókat?

Elképesztő méreteket öltenek az egészségügyi problémák világszerte és hazánkban egyaránt, ezzel óriási veszteséget okozva a gazdaságnak és a vállalkozásoknak egyaránt. A „The Lancet” orvosi hetilap az Elhízás Világnapján, 2017 októberében hozta nyilvánosságra azt a kalkulációját, miszerint Magyarországon 2025-re a felnőtt lakosság egynegyede, azaz nagyjából 1,8 millió ember lesz túlsúlyos, vagy elhízott, ha a jelenlegi tendenciák nem változnak.

 

Mik azok a vállalati fitnesz és wellness programok, és miért van rájuk szükség?

 

Az elhízás és a túlsúly olyan egészségügyi kockázatokat jelentenek, amelyek kiváló táptalaját képezik például a különböző szívbetegségeknek, a cukorbetegség kialakulásának, vagy a daganatos betegségek több típusának a megjelenésének. Ezek a betegségek az egészségügyre költött költségek jelentős részét elviszik. Ha a fenti számítást nézzük, úgy nem egész három évtizeden belül csak ezeknek a betegségeknek a kezelése évente 475 milliárd forint terhet fog jelenteni évente.

Összehasonlításképp: 1975-ben a világon mindössze 100 millióra becsülték az elhízott felnőtt lakosság számát, ami 2017-re több mint a hatszorosára, 671 millióra növekedett.

Az egészségtelen munkavállalók azonban nem csak a központi költségvetés számára jelentenek terhet, de a betegszabadsággal eltöltött napokat a munkáltatóknak is finanszírozniuk kell, ráadásul a kiesett munkaerő elmaradt hasznot is „termel”, hiszen jellemzően nem tud dolgozni.

Mindezen felül irodai környezetben a munkavállalók jellemzően ülőmunkát végeznek, mellőzve a szükséges testmozgást a munkahelyen eltöltött idő alatt. Sokuk sem a munkaidő előtt, sem pedig utána nem elég motivált ahhoz, hogy valamilyen sporttevékenységet végezzen, ami szintén rontja az általános egészégügyi állapotot. És ha még a mindennapos stresszt is a rizikófaktorok közé emeljük, úgy könnyen belátható: nagyon borús a helyzet és sürgősen cselekedni kell.

 

Hogyan változtathatunk ezen úgy, hogy a munkatársak még lojálisabbak is legyenek?

 

A Technogym-el folytatott együttműködésünknek köszönhetően pontosan tudjuk, hogy a vállalati fitnesz és wellness programok jótékony hatással vannak egy vállalkozás költségvetésére, a munkatársak egészségügyi állapotának javítása, illetve motivációjuk emelése által. Mivel a munkavállalók idejük nagy részét, jellemzően a napjuk legalább egyharmadát a munkahelyükön töltik, így egy felkészült cég teret adhat a testi és szellemi épségük javításának. Már azzal sokat tehetsz értük, ha néhány Technogym megoldást biztosítasz a számukra, de egy aktív tárgyaló, egy wellness sarok, vagy egy komplett edzőterem felszereléssel is kiváló eredményt érsz el.

munkaero-megtartas-wellness-program-2

A Barclay’s például létrehozta a Barclay’s Wellness Centert, amelyet Technogym megoldásokkal szerelt fel. A Technogym által kifejlesztett Mywellness Cloud segítségével azután a munkavállalók a virtuális téren keresztül kapcsolatban maradtak a wellness szolgáltatásokat vezető személyzettel, akik személyre szabott edzésprogramokkal 12 héten keresztül segítették a cég alkalmazottait egy egészségesebb életvitel kialakításában.

Az eredmény döbbenetes volt: 45%-ot javult az egészségi mutatója a magas kockázatú csoportnak, és 53%-ot a közepes kockázatúaknak. 53%-al csökkent a szív- és érrendszeri megbetegedések rizikófaktora, és csökkent az elhízás is.

munkaero-megtartas-wellness-program-3

Mindez nettó 22 millió dollár megtakarításhoz vezetett.

 

Hogyan járul hozzá a Z és Y generáció megtartásához egy vállalati fitnesz és wellness program?

 

A fiatalabb generáció lényegesen jobban vágyik a well-being életérzésre, mint felmenőik. Ennek megfelelően már egyre többen úgy választanak munkahelyet, hogy ott jól érezzék magukat és megkapják azokat az extra impulzusokat, amelyekkel jobban érezhetik magukat a saját bőrükben is.

Egy professzionálisan bevezetett munkahelyi wellness program tökéletesen támogatja ebben a fiatalabb generációkat. Biztosíthatod, hogy céges keretek között sportolási lehetőséget kapjanak, amelyeket olyan magas hozzáadott értékű szolgáltatásokkal tehetsz még színesebbé, hogy a világ legjobb munkahelyeként fogják aposztrofálni vállalkozásod. Ráadásul motivációjukon túl egészségük megőrzésében is segítesz ezzel, amely a cég költségvetésére is jótékony hatással lesz.

munkaero-megtartas-wellness-program-4

A „work hard, play hard” filozófia áthatja a 80’-as évek után született munkavállalók többségét. Ennek keretében hajlandók keményen dolgozni, de elvárják a közösségi életet, a minőségi kikapcsolódást is. A vállalati wellness és fitnesz programokkal segítheted munkavállalóid abban, hogy közelebb kerüljenek egymáshoz, jobban érezzék magukat a munkahelyen, és a személyes életterük nagyobb részét képezze a cég.

 

Babzsákfotel helyett…

 

Bizonyára Te is sokszor hallod, hogy a fiatal generáció szinte elvárja a babzsákfotelt és a csocsóasztalt. Egy stratégiai szintű vállalati fitnesz és wellness program segítségével olyan modern és élhetőbb munkakörnyezetet teremthetsz munkavállalóid részére, amely mellett eltörpülnek a hagyományos eszközök. Munkatársaid érezni fogják, hogy valóban odafigyelsz rájuk és kétszer is megfontolják, hogy másik munkahely után nézzenek.

Szeretnél további részleteket megtudni a vállalati wellness és fitnesz programokról? Segítünk: vedd fel kollégánkkal a kapcsolatot!

Kapcsolat

Tipptár