Így nyerj díjat a vállalati wellness programoddal

Hallottál már azokról a díjakról, melyeket azok a munkahelyek érdemelhetnek ki, amelyek vállalati wellness programokkal támogatják a munkavállalók jóllétét? E díjak nagy előnye, hogy presztízs értékkel bírnak és elősegítik a munkáltatói márka építését. De mit tehetsz azért, hogy a vállalatod esélyes legyen ezekben a versenyekben?

vallalati-wellness-dij-2

Világszintű versenyeken díjazzák azokat a vállalatokat, amelyek kimagasló eredményt elérő wellness programokat kínálnak. Ilyen díjak közé tartozik többek között a Global Wellness Awards (a Leader in Workplace Wellness kategóriában), a HARC Workplace Wellness Awards több kategóriája, az Employee Wellbeing Awards díjai, illetve Magyarországon a Legfittebb Munkahely Díj. Az utóbbiért minden évben négy kategóriában indulhatnak a jelentkezők, így külön kerülnek díjazásra a kis-, közép-, nagyvállalatok, valamint a közigazgatási szféra vállalatai. Azokat a munkahelyeket jutalmazzák a díjjal, amelyek elősegítik, hogy a munkavállalók életének természetes része legyen a rendszeres sport. A 2018-ban díjazott vállalatoknál átlagosan 60%-os volt a rendszeresen sportolók aránya, emellett átlagosan 80%-os volt a munkavállalók elégedettsége a munkahelyi sporttámogatással.

 

Hogyan tudsz esélyessé válni a díjakra?

 

Kezdj el lépéseket tenni már most annak érdekében, hogy fejleszd a vállalati kultúrát a fitnesz és wellness szempontjából. Megfelelően kiépített wellness programokkal elő tudod segíteni, hogy testileg és szellemileg is egészségesek legyenek a munkavállalóid. A 2018-as díjazottak módszereiből is meríthetsz ihletet, hiszen nem véletlen, hogy ők lettek az adott évben a győztesek.

vallalati-wellness-dij-3

Vegyük például az Acelity - KCI Hungary Kft.-t, a Legfittebb Munkahely Díj 2018 nagyvállalati kategóriájának birtokosát. Nem véletlen, hogy megnyerte a díjat, ugyanis nem csupán sportprogramokat kínál a munkavállalóknak, hanem a programokat folyamatosan a változó munkavállalói igényekhez is igazítja. Ennek köszönhetően jóval hatékonyabbá tudta tenni a wellness programot: a mérések szerint a résztvevők több mint 50%-ának javuló tendenciát mutatott az erőnléti állapota. Mindemellett az Acelity arra is figyelmet fordít, hogy házon belül is biztosítva legyen a sportolás lehetősége, így a munkatársak könnyebben tudnak gondoskodni a napi testmozgásról.

Ha a vállalatodban még nem elérhető semmilyen wellness program, akkor érdemes kis lépésekben bevezetned a munkahelyi jóllét fogalmát a vállalati kultúrába. Nem kell világmegváltó tervekben gondolkodnod – íme, néhány tipp:

  • Szervezz fitnesz kihívásokat, például kilométer kihívást. Lényege, hogy jutalmat kapnak azok, akik egy hónapon keresztül minden nap sétálnak, futnak vagy kerékpároznak 1 kilométert. Egy mobil applikáció segítségével mérni tudja mindenki, hogy mekkora távolságot tesz meg egy nap, így könnyen nyomon követhető a kollégák teljesítménye. Minél többen vesznek részt rajta, annál jobb, hiszen így egymást is tudják motiválni.
  • Legyen gyümölcsnap legalább egyszer egy héten, amikor lehetőséget adsz a munkavállalóidnak arra, hogy több egészséges ételt fogyasszanak. Arra is ösztönözheted őket, hogy ne kávészünetet, hanem gyümölcs szünetet tartsanak.

vallalati-wellness-dij-4

  • Hozd be a zöldet az épületbe, például cserepes növényekkel. A természet közelsége pozitív hatást gyakorol az emberekre, és csökkenti a stresszt is.
  • Helyezz el fitnesz eszközöket és berendezéseket az irodában. Például lecserélheted az irodai székeket Wellness Ball Active Sitting fitneszlabdákra, amelyek hozzájárulnak a helyes testtartáshoz ülés közben. A fitneszlabdák dinamikus ülést eredményeznek, melynek segítségével csökkenthető a hát- és derékfájás kialakulásának esélye. Ha nagyobb tér áll rendelkezésedre, akkor érdemes futópadokat, teremkerékpárokat, vagy más kardió megoldásokat elhelyezned az irodában, hogy a munkavállalók számára könnyen elérhető legyen a testmozgás és a stresszlevezetés lehetősége.

Bármilyen megoldást is válassz, segíti a motivációd fenntartását, ha új célt tűzöl ki magad és vállalatod elé: nyerd meg a díjat a legjobb vállalati wellness programok közötti versenyek egyikében. Bizonytalan vagy, hogy hogyan érd el a célod? Vedd fel kollégáinkkal a kapcsolatot, akik segítenek a terveid megvalósításában!

Kapcsolat

Tipptár