Fitneszberendezések vagy funkcionális edzés?

Klubtulajdonosként inkább a fitneszberendezéseket preferálod, vagy a funkcionális edzések híve vagy? Mindkét irányzat rengeteg lehetőséget rejt magában, ugyanakkor nem árt figyelembe venni az egyes előnyöket és hátrányokat.

Fitneszberendezes-vagy-funkcionalis-edzes-2

 

A funkcionális edzések előnyei és hátrányai

 

A funkcionális edzés lényege, hogy nem csak egy-egy izomcsoportra, hanem a teljes test átmozgatására fókuszál. A gyakorlatok nagy része olyan mozdulatokon alapul, amelyeket a mindennapok során is gyakran alkalmazunk, mint például a guggolás, vagy egy tárgy felemelése a földről. Egy ilyen edzés során a résztvevők fejleszteni tudják kondicionális képességeiket (állóképesség, erő, gyorsaság) és mozgáskoordinációjukat, emellett erősíteni tudják izomzatukat és formálni tudják alakjukat.

Bár a funkcionális gyakorlatok kétségkívül pozitív hatást gyakorolnak a szervezetre, felmerül az a szempont, hogy nem ad személyre szabott megoldást a vendégeid számára, mivel ugyanazt az edzést követi az egész csoport. Mindemellett az a tapasztalat, hogy funkcionális edzések során nagyobb a sérülések bekövetkezésének kockázata, mivel olyan, intenzív gyakorlatsorokat is tartalmaz, amelyek pontos végrehajtást követelnek meg. Egy kezdő sportoló nem mindig tudja tökéletesen elvégezni a mozdulatsorokat, így fokozottabb veszélynek van kitéve.

 

Miben más, ha felszereléssel edzenek a klubtagok?

 

Az edzőterem tulajdonosok számos különböző fitneszberendezés közül tudnak választani, melyek között olyanok is megtalálhatóak, amelyek funkcionális tréningre is alkalmasak. A felszerelések nagy előnye, hogy fokozott biztonságot garantálnak, mivel ergonomikus kialakítással rendelkeznek. Emellett lehetőséget adnak arra, hogy célzottan lehessen erősíteni egy-egy izmot úgy, hogy a lehető legkevésbé legyenek érintve a szinergista és stabilizáló izmok, mivel így hatékonyabb az erősítés. Továbbá precízebben lehet végrehajtani a mozdulatsorokat és jobban kontrollálható a testmozgás folyamata.

Fitneszberendezes-vagy-funkcionalis-edzes-3

Ha olyan berendezést keresel, amely funkcionális gyakorlatokhoz és célzott izomerősítéshez is használható, akkor válaszd a Technogym Kinesis egy vagy több tagját. Mindegyik Kinesis a mozgásszabadság elve szerint működik és rengeteg gyakorlat elvégzésére alkalmas. Csoportos megoldásként is használható, mivel a Kinesis Class egyszerre több felhasználó együttes edzését teszi lehetővé, miközben az edző figyelmet tud fordítani az egyéni igényekre is. A berendezésen különböző gyakorlatok szinte végtelen sora végezhető el, melyek feloszthatók specifikus, például egyensúlyjavító, izomlazító vagy erőfejlesztő programokra.

Akár a felszerelések, akár a funkcionális edzések híve vagy, nézd meg, milyen lehetőségek rejlenek a Kinesis-ben, hiszen egy új fitneszberendezéssel és szolgáltatásaid bővítésével rengeteg új érdeklődőre tehetsz szert.

Kinesis

Tipptár