Mi a fitneszstúdiók szerepe a hátfájás kezelésében?

Azok, akik hát- vagy derékbántalmaktól szenvednek, gyakran nem mernek semmilyen testmozgásba belekezdeni, mert attól tartanak, hogy a mozgás további fájdalmakat fog előidézni. Mit szólnál, ha azt mondanánk, hogy egy fitneszterem komoly segítséget tud nyújtani a hátfájástól szenvedők számára?

fitneszstudiok-hatfajas-2

Amikor egy embernek fájdalmai vannak, nehezebben veszi rá magát a mozgásra, pedig a szervezetének szüksége lenne rá. Ha nem sportol, akkor a magizmok annyira elgyengülnek, hogy a jövőben még könnyebben bekövetkezhet a hát- vagy derékfájás. Ezzel tulajdonképpen önbeteljesítő jóslattá válik a mozgáshiány: a fájdalomtól való félelem fogja előidézni a fájdalmat. Épp ezért nem szabad elhanyagolni a testmozgást, ugyanakkor figyelmet kell fordítani a megfelelő mozgásforma kiválasztására.

 

Mit tehet egy fitneszstúdió?

 

Érkezett hozzád egy vendég, aki hátbántalmakra panaszkodik? Ez esetben az első lépés, hogy megkérdezed tőle, hogy konzultált-e már orvossal a problémát illetően. Ha még nem tette meg, akkor hívd fel a figyelmét arra, hogy a fájdalmak komolyabb egészségügyi gondokra is utalhatnak, ezért mindenképpen kérje ki egy szakértő véleményét.

Ha a szakorvos jóváhagyta a testmozgást, akkor érdemes olyan gyakorlatokban gondolkodni, amelyek a magizmok erősítését célozzák. A mag- és a fenékizmok erősítésével javítható a derék és a hát állapota azáltal, hogy így stabilizáljuk az ágyéki gerincet. Egy konkrét gyakorlat erre például a planking: edzők szerint a „plank” pozíció biztonságosabbnak és hatékonyabbnak minősül, mint a felüléses gyakorlatok.

További szempont, hogy biztosítani kell a gerinc rugalmasságát. Tapasztalatok szerint a meditáció, a jóga, és a tai chi kiválóak erre a célra, ugyanis javítják a rugalmasságot, enyhítik a hátfájással járó panaszokat, emellett csökkentik a stresszt.

fitneszstudiok-hatfajas-3

A Healthtrax International fitneszklubban az edzők tapasztalatai szerint az a legjobb módszer a hátfájásos vendégek számára, ha a magizmok erősítését kombinálják megfelelő nyújtógyakorlatokkal, valamint Pilates-szel, aqua fitnesszel, vagy kellő odafigyeléssel végzett jóga gyakorlatokkal. Biztonságos nyújtásra remekül alkalmazható a Technogym FLEXability Anterior, amely biztosítja, hogy a felhasználó a saját testsúlyának igénybevételével nyújtson úgy, hogy közben elkerülje az izmok túlterhelését.

Mivel a hátfájás érzékeny kérdés lehet, fontos, hogy olyan személyi edző segítse az érintett vendégeket, aki megfelelő szaktudással rendelkezik a témában. Az fitneszklubban dolgozó munkatársak képzése, oktatása is kulcsfontosságú lehet – a Healthtrax International például minden személyi edzőjének külön instrukciókat ad a testtartással és nyújtással kapcsolatos gyakorlatokra vonatkozóan.

Külföldön már több fitneszstúdió érzékelte, hogy növekszik a látogatók száma, ha a vállalat meggyőzően kommunikálja, hogy személyi edzői képesek hatékonyan enyhíteni a hátfájást és segítenek megelőzni a kiújulását.

Kínálj Te is ilyen szolgáltatást és ezzel emelkedj ki a versenytársaid közül.

Kapcsolat

Tipptár