5 tipp a tavaszi fáradtság ellen

Bágyadtság, aluszékonyság, fejfájás – ha a jó idő ellenére tartósan ezeket a tüneteket tapasztalod, akkor lehet, hogy téged is elért a tavaszi fáradtság. Habár nem betegség, hanem a szervezet egy természetes reakciója, mégis könnyen rányomja a bélyegét a mindennapokra. Szerencsére már pár egyszerű lépés is elég, hogy visszatérj a megszokott kerékvágásba.

 

MI OKOZZA A TÜNETEKET?


A tavasszal érzett tartós fáradtságérzetet elsősorban a hormonháztartás felborulása okozza. Télen a kevesebb napfény hatására fokozódik a szervezet melatonin termelése, mely által megnövekszik az alvásigény. Tavasszal hosszabbodnak a nappalok, ami a melatonin képződés csökkenését okozza, megzavarva így a szervezet bioritmusát.

Ugyanez a folyamat fordítva zajlik le a boldogsághormonként is ismert szerotonin szintjével. A több fény fokozza a szerotonin termelését, viszont a sötét téli hónapok alatt kialakult szerotoninhiány után időbe telik, mire a szervezet felveszi a ritmust.

A problémáért tehát elsősorban a hormonok szezonális ingadozása a felelős. Emellett az sem elhanyagolható, hogy télen több zsíros, szénhidrátban gazdag étel kerül a tányérunkra, valamint kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasztunk, emiatt pedig vitaminhiány alakulhat ki a szervezetben.

 

TIPPEK TAVASZI FÁRADTSÁG ELLEN

 

 1. Táplálkozás:
  A nehéz ételek emésztése sok energiát igényel, ami csak még tovább növeli a fáradtságérzetet. Érdemesebb inkább több kisebb adagot fogyasztani a nap során és könnyebb ételeket választani, így egyenletesebb lesz az energiaellátás és kevésbé terheljük meg a szervezetünket.

 2. Vitaminok:
  Tavasszal több friss zöldséget és gyümölcsöt kapunk az üzletekben, melyekből feltölthetjük a télen kiürült vitaminraktárainkat. Fáradtsággal és levertséggel járó tünetek esetén nagy segítséget nyújtanak a B-vitaminok, melyek hozzájárulnak az egészséges energiaháztartáshoz és az idegrendszer épségéhez, csökkentve ezáltal a fáradtságot és a depresszió tüneteit. A B-vitamin forrásai közé tartoznak a teljes kiőrlésű gabonafélék, a tojás, a halak és a hüvelyesek.

 3. Alvás:
  Igyekezz napi 8 órát aludni. Lehetőleg minden nap ugyanabban az időpontban kelj fel és feküdj le, így a szervezeted könnyebben alkalmazkodik az állandó ritmushoz. A jobb alvás érdekében lefekvés előtt 2 órával már ne egyél nehéz ételt, és a telefonod se használd, mivel az stimulálja az agyat, megnehezítve az elalvást.

 4. Napfény:
  Kutatások igazolják, hogy a napfény pozitívan befolyásolja a hangulatot. Tölts minél több időt a szabadban, valamint húzd el a függönyöket, hogy minél több természetes fény áramoljon a lakásodba. Emellett a rendszeres szellőztetésre is figyelj.

 5. Mozgás:
  Habár a fenti tünetek esetén igen nehéz rávenni magunkat a mozgásra, mégis az egyik leghatékonyabb módja, hogy búcsút intsünk a tartós fáradtságnak és levertségnek. A sport amellett, hogy serkenti a vérkeringést és erősíti az immunrendszert, a hangulatot is pozitívan befolyásolja: csökkenti a stresszt, és fokozza az endorfin termelődését, ami a jobb kedvért felel. A legjobb, ha a szabadban is edzel, hiszen így egyszerre élvezheted a sport, a napsütés és a friss levegő nyújtotta előnyöket.


A Technogym - Training Coach App segítségével mindig motivált leszel, bárhol is edzel. Akár otthon, a szabadban vagy az edzőteremben vagy, az alkalmazás a lehetőségeidhez és a rendelkezésedre álló eszközökhöz igazítja az edzéseseket. Kövesd a Technogym Coach utasításait, vagy válaszd ki a célodnak megfelelő edzésvideót a Library-ből, miközben az app minden edzésadatodat eltárolja, ami a fejlődésed nyomon követéséhez szükséges.

Szeretnél még többet megtudni az app előnyeiről? Érdekel a többi fitneszmegoldásunk is? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és minden kérdésedre választ adunk!

KAPCSOLAT

Tipptár