Ennyi pihenésre van szükség az edzések között

A sport sokak számára jelenti a kikapcsolódást, míg mások az álomalakot igyekeznek elérni vele. Egy dolgot azonban többen elhanyagolnak: a pihenést. A túlzásba vitt edzés a testre, a teljesítményre, de akár az egészségre is negatív hatással lehet, így fontos hangsúlyt kell fektetni a regenerációra is. Olvass tovább és tudd meg, mennyi pihenőre van szükség az edzések között.

 

MIÉRT FONTOS A PIHENÉS?

 

Habár azt gondolnánk, hogy a több edzés nagyobb fejlődést és izomnövekedést eredményez, megfelelő pihenés nélkül azonban éppen az ellenkezőjét okozza. Edzés során igen nagy stressznek tesszük ki testünket, melynek során az izmokban is mikrosérülések keletkeznek. Ahhoz, hogy ezek begyógyuljanak és megerősödjenek, megfelelő regenerációra van szükség.

Azzal, ha minden nap kemény edzést végzel, vagy egymást követő napokon dolgoztatsz meg egy adott izomcsoportot, nem hagysz időt a regenerációra, így a fejlődés is megállhat. A pihenés hiánya könnyen túledzéshez vezethet, ami számos kellemetlen tünetet okoz:

  • csökken a teljesítmény
  • megnő a sérülések kockázata
  • romlik az alvás minősége
  • gyengül az immunrendszer

Különösen fontos az elegendő pihenés azok számára, akik súlyzós edzést végeznek, hiszen az izmok a pihenőidő alatt épülnek, fejlődnek. Mindemellett az alvás során növekedési hormon termelődik a szervezetben, aminek fontos szerepe van az izomtömeg és az izomerő növelésében.

 

MENNYI PIHENÉSRE VAN SZÜKSÉG?

 

Magas intenzitású edzés után az izomszövet regenerációja 24-48 óráig tart, ennyi időnek kell eltelnie addig, amíg egy izomcsoportot újra megedzel. Egy keményebb edzés után akár 72 óra is lehet ez az idő, így intenzitástól függően 1-3 napig érdemes pihentetned az adott izomcsoportot. Kardió vagy saját testsúlyos edzéseknél heti 2-3 pihenőnapot iktass be.

Figyelj arra, hogy a pihenőnapok valóban a pihenésről szóljanak. Ha nehezen bírod, akkor valamilyen alacsony intenzitású mozgást válassz, például sétálj a szabadban vagy menj el egy laza úszásra. Ezzel nem terheled túl a szervezeted, de fokozod a vérkeringést, ami hozzájárul az izmok regenerációjához.

 

SEGÍTSD A REGENERÁCIÓT NYÚJTÁSSAL

 

Köztudott, hogy a nyújtás hozzájárul a gyorsabb felépüléshez. Fokozza a vérkeringést, ezáltal több vér jut az izmokhoz, melyek így hamarabb regenerálódnak az edzés után. A rugalmasabb izmok, ízületek továbbá kevésbé hajlamosak a sérülésre, valamint az edzés után érzett fájdalom is csökken.

Nyújtás során is ügyelj a fokozatosságra. A Technogym FLEXability nyújtóberendezések SELFLEX technológiája gondoskodik a biztonságos nyújtásról, miközben mérhetővé teszi az eredményt. A főbb izomcsoportok mellett a kisebb izmokra is hatással van, így még hatékonyabbá teszi a gyakorlatokat.

A FLEXability Anterior segít helyes pozícióba helyezni a törzset, miközben a test elülső izmait nyújtja, a Posterior pedig a test hátulsó izmaira - a combhajlítóra, a farizomra és a vádlira - van hatással.

Szeretnél többet megtudni megoldásainkról? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és minden kérdésedre válaszolunk!

KAPCSOLAT

Tipptár