Így növeli a mozgás az aktív élettartamot

Mindenki vágyik arra, hogy sokáig megőrizze egészségét, életerejét. A hosszú élet és az egészséges öregedés titka azonban nem csak a génekben, de az életmódban is rejlik, melynek elengedhetetlen része a testmozgás. Megmutatjuk, hogyan járul hozzá a rendszeres sport az öregedés lassításához.

 

AZ IDŐSKORI LEÉPÜLÉS FOLYAMATAI

 

Gyakran hangsúlyozzuk a mozgás egészségre gyakorolt jótékony hatásait. Ezek a pozitívumok a kor előrehaladtával is megmutatkoznak, így akár évekkel megnövelhetik a várható élettartamot, azon belül is az aktív élettartamot.

Az idősödés során megkezdődnek a testi és szellemi leépülési folyamatok. 40 éves kor után elkezd csökkenni az izomtömeg és az izomerő, ami az évek múlásával egyre inkább felgyorsul. Gyengülnek a csontok, nagyobb mértékű csontvesztés esetén pedig csontritkulás is felléphet, ami növeli a csonttörések kockázatát.

A szív- és érrendszer állapota romlik. Az erek fala megvastagodik, rugalmatlanná válik, így kisebb mértékben tudnak tágulni, ami magas vérnyomást okozhat. Az öregedés hatására továbbá az agyi funkciókban is változás következik be, ami a szellemi leépülést is elindíthatja.

 

HOGYAN SEGÍT A MOZGÁS?

 

A különböző mozgásformák más-más módon támogatják a szervezetet. A rendszeres súlyzós edzés segít megakadályozni az időskorral járó izom- és erővesztést, valamint hozzájárul az erősebb csontokhoz. Javítja az inak és ízületek állapotát, ami miatt később kisebb eséllyel alakulnak ki panaszok.

A kardiovaszkuláris edzés ezzel szemben a szív- és érrendszer egészségét óvja. Erősíti a szívizmot és javítja a szív teljesítményét, ami miatt több oxigéndús vér jut a sejtekhez. A mozgás továbbá olyan krónikus betegségek megelőzésében is segít, mint a 2-es típusú cukorbetegség.

A rendszeres sport a szellemi hanyatlást is akadályozza, így csökken például a demencia kialakulásának esélye. Azok, akik rendszeresen mozognak, jobb kognitív képességekkel rendelkeznek, és pszichés problémákról is ritkábban számolnak be.

A rendszeres testmozgás sokak számára okoz nehézséget, azonban sokat segít egy társ, hogy következetes maradj. A Technogym - Training Coach App személyre szabott edzéstervet készít számodra, melyet eszközökkel vagy saját testsúllyal is végezhetsz otthon, a szabadban vagy akár az edzőteremben.

Az app eltárolja a fő edzésadataid és paramétereid, így folyamatosan nyomon követi a fejlődésed. Válaszd ki a ‘Health and Lifestyle’ célt, hogy a fizikai aktivitással előzd meg az egészségügyi problémákat, vagy böngéssz a több száz Routines és Sessions edzésvideó között.

Őrizd meg az egészséged a Technogym digitális megoldásaival. Vedd fel velünk a kapcsolatot, és tudj meg többet a lehetőségekről!

KAPCSOLAT

Tipptár