MENNYI FEHÉRJÉT ÉRDEMES FOGYASZTANOD?

Az optimális mennyiségű fehérjebevitel elengedhetetlen a szervezetünk megfelelő működéséhez. Azonban azt, hogy mennyi fehérjét érdemes fogyasztanod, jelentősen befolyásolja az elérni kívánt célod és az aktivitásod. Cikkünkben bemutatjuk, hogy a testsúlykilogrammodtól és a célodtól függően mennyi fehérjére van szüksége a szervezetednek és, hogy ezt a mennyiséget milyen élelmiszerekkel tudod biztosítani.

MENNYI FEHÉRJÉT ÉRDEMES FOGYASZTANOD?

A fehérje egy nagyon fontos makrotápanyag, amely elengedhetetlen a szervezet megfelelő működéséhez. Kiemelt szerepe van az izmok működésében: fehérje szükséges az izomépítéshez, valamint azok regenerációjához. Azt azonban, hogy mennyit érdemes fogyasztanod, a céljaid és az aktivitásod is befolyásolják.

close-up-women-with-measuring-scoop-whey-protein-shaker-bottle-preparing-protein-shake

ENNYI FEHÉRJÉT FOGYASSZ NAPONTA

A fehérjék építőelemei az aminosavak. A testünkben megtalálható fehérjék felépítésében 20 aminosav vesz részt, melyből 9 esszenciális - ezek nélkülözhetetlenek a szervezet számára, és csak a táplálkozással tudjuk bevinni őket. Az esszenciális aminosavak az izomszövet építésében is kulcsszerepet játszanak, ezért kiemelten fontos a sportolók számára.

Az általános javaslat szerint testsúlykilogrammonként minimum 0,8 gramm fehérjét érdemes fogyasztani naponta - egy 70 kg-os személy esetében ez 56 grammot jelent. Sportolók számára, illetve azoknak, akiknek az izomépítés a céljuk, 1,4-2,2 grammra érdemes növelniük ezt az értéket.

Magas fehérjetartalmú ételek közé tartoznak a húsok, halak, hüvelyesek és olajos magvak, de a tojásban és a tejtermékekben is nagy mennyiségben megtalálható. Ha nehezedre esik bevinni a napi adagot, segítségedre lehetnek a különböző fehérjeporok vagy más étrendkiegészítők, de ezek nem helyettesítik a kiegyensúlyozott táplálkozást.

Amennyiben a zsírvesztés a célod, szintén érdemes tartanod a magas fehérjeszintet, de alacsonyabb kalóriabevitel mellett - így nem az izomból, hanem zsírból fogsz fogyni. Ebben az esetben részesítsd előnyben a sovány fehérjéket (pl. csirkemell, lencse), melyek magas fehérje-, de alacsony zsír- és kalóriatartalommal rendelkeznek.

A hatékony izomépítéshez a megfelelő táplálkozás mellett kemény edzésre van szükség. Eddz a világelső Technogym megoldásokkal, és érd el a céljaid még gyorsabban!

ÉRDEKEL 

Tipptár