A hátfájás rossz hatása a munkahelyi teljesítményre

Cégvezetőként vagy a munkatársakért felelős döntéshozóként bizonyára napi szinten szembesülsz azzal a problémával, hogy kollégáid hátfájásra panaszkodnak. Több oka is van, amiért mindenképpen foglalkoznod kell ezzel a problémával: ez a fajta egészségügyi gond egy felmérés szerint a távollétek akár 40%-át is okozhatja, ami jelentős bevételkiesést jelent, továbbá a betegszabadságok céged költségvetését is terhelik.

hatfajas-2

Az előzőn túl azonban van még egy fontos szempont, amit mindenképpen látni kell: azok a kollégák, akik nem érzik jól magukat a bőrükben, kevésbé lesznek hatékonyak és motiváltak, ezáltal nem lesznek kellőképpen produktívak, kevésbé lesz értékteremtő a munkájuk. Amennyiben odafigyelsz arra, hogy a munkahelyi környezet támogassa az egészségesebb hát elérését, úgy még a motivációjukra is pozitív hatással tudsz lenni.

 

A hát- és derékfájás mögött gyakran a helytelen ülés és testtartás áll

 

Az ülőmunka kockázatairól részletesebben írtunk ebben a cikkben, de röviden itt is összefoglaljuk a veszélyeit

Habár számtalan tényező állhat a hát- és derékfájás mögött, az egyik leggyakoribb ok mégis a helytelen testtartás és a sok ill. nem megfelelő ülés. Sok munkavállaló akár napi 8-10 órát is eltölt a székében, így kritikus fontosságú, hogy milyen helyzetben teszi azt. Hosszú távon ugyanis nem csak a fájdalom fog megjelenni, de mindez hozzájárul az elhízáshoz, szív- és érrendszeri betegségek kialakulásához, az izmok megrövidüléséhez, porckorongsérvhez.

Mindez annak köszönhető, hogy a helytelen ülés túlterhelést okoz bizonyos szövetekben és a csigolyáknál egyaránt: a szalagok elkezdenek megnyúlni, a csontok szélei egymáshoz érnek, a porckorongok pedig összepréselődnek. Amennyiben huzamosabb ideig fennáll ez a helyzet, úgy visszafordíthatatlan, vagy kizárólag műtéttel helyrehozható károsodások következhetnek be.

Ma már egyáltalán nem ritkaság, hogy fiatal, 35 év körüli irodai alkalmazottak is beszámolnak hátproblémákról. Nyilván vezetőként képtelenség azt elvárni, hogy ott állj a beosztottak mellett és rájuk szólj, ha helytelenül állnak, vagy nem egyenes háttal ülnek, azonban vannak olyan eszközök, melyekkel mégis segítheted kollégáid a megfelelő testtartás elérésében.

hatfajas-3

A legtöbben ilyenkor a magasabb komfortot és ülésminőséget biztosító székekre gondolnak. Ez lehet egy jó megoldás, azonban azzal is számolni kell, hogy a munkatársakra van bízva, hogyan használják az ülőalkalmatosságokat. Amennyiben nem figyelnek a testtartásukra, a problémák ugyanúgy jelentkezni fognak, legfeljebb pár évvel később.

 

Hogyan gondoskodj kollégáid helyes üléséről úgy, hogy „ne legyen más választásuk”?

 

Többféle módszer is létezik arra, hogy mozgásra, illetve a helyes testtartásra, ülésre ösztönözd munkatársaidat. Az egyik legnépszerűbb megoldás, ha vállalkozásod területén mozgáslehetőséget biztosítasz a számunkra. Ezt meg lehet valósítani egy céges edzőterem formájában, amelyet díjmentesen használhatnak a kollégáid, vagy elhelyezhetsz különböző eszközöket is az iroda területén.

Ezekről a lehetőségekről már írtunk egy részletes cikket, amelyet ide kattintva olvashatsz el.

De már azzal óriási lépést teszel kollégáid egészségéért, ha a székek helyett Wellness Ball Active Sitting™-en ülnek a munkaidő egy részében. A Technogym azért hozta létre ezt a megoldást, hogy a munkahelyen úgy tegye elérhetővé a mozgást, hogy ne kelljen hozzá félbeszakítani a munkát.

A WBAS™ folyamatos mozgásra készteti a használóját, így biztosítva azt, hogy még véletlenül se üljön helytelenül. A dinamikus ülőpozíciót csak úgy lehet fenntartani, ha az egész test mozog, ráadásul mindezt csak helyes testtartás mellett lehet fenntartani. Gyakorlatilag egész nap formálja és erősíti az izmokat.

Végezetül van még egy oka annak, amiért érdemes egy ilyen ülőalkalmatosságra cserélni a hagyományos székeket: megjelenésével, formatervezésével hozzájárul egy elegánsabb enteriőrhöz, ami javítja céged megítélését az ügyfelek és a kollégák szemében egyaránt.

Szeretnél többet megtudni róla? Kattints és vedd fel szakértő kollégáinkkal a kapcsolatot, akik készséggel válaszolnak minden felmerülő kérdésre!

kapcsolat

Tipptár