Az ülőmunka kockázatai – és az ellensúlyozása

Tanulmányok támasztják alá, hogy a mozgásszegény életmód hatalmas veszélyforrást jelent az egészségünkre nézve. Mivel egy átlagos irodai dolgozó naponta több mint 8 órát tölt ülőmunkával, az ő esetükben sokkal magasabb a különböző betegségek kialakulásának kockázata. De melyek ezek a kockázatok és mit lehet tenni ellenük?

Ulomunka-kockazatai-es-ellensulyozasa-2

 

Milyen betegségekhez vezet a mozgásszegény életmód?

 

A British Journal of Sports Medicine-ben 2020-ban (54. évfolyam, 24. szám) megjelent tanulmány szerint a teljes inaktivitás akár 260%-kal is növelheti a korai halálozás kockázatát. Több mint 40 ezer különböző nemű, korú és egészségi állapotú személyt vizsgálva jutottak erre a következtetésre.

Az irodai munka szinte már szinonimájává vált az inaktív életmódnak. Az esetek többségében legalább 8 órán át tartó ülő tevékenységet jelent, ráadásul helytelen testtartással kombinálva, ami fokozza a krónikus megbetegedések kockázatát a munkavállalók körében.

A mozgásszegény életvitel többek között olyan egészségügyi problémákhoz vezethet, mint a

  • derék- és hátfájás,
  • gerincbántalmak,
  • mozgásszervi problémák,
  • vesebetegségek,
  • szívinfarktus,
  • porckorongsérv,
  • agyvérzés.

Ezek a kockázatok nem csak az egyén számára jelentenek problémát, hanem az egész cég számára is. Azok, akik fájdalmaktól szenvednek, sokkal nehezebben tudnak a munkájukra koncentrálni és könnyebben vétenek hibákat is, súlyosabb esetben pedig kénytelenek betegszabadságra menni.

 

Miért jár ilyen kockázatokkal az ülés?

 

A Nachemson ábra szemlélteti, hogy a különböző testhelyzetek hogyan terhelik a gerincet, és egyértelműen kirajzolódik, hogy az ülés sokkal jobban terheli a porckorongokat, mint az állás. Ráadásul, ha helytelenül ülünk, akkor a terhelés még súlyosabbá válik, és elképesztően rossz hatást gyakorol az egész vázrendszerre.

Ulomunka-kockazatai-es-ellensulyozasa-3

Nachemson ábra

A hosszú ideig tartó, helytelen ülés a szövetek keringését és anyagcseréjét is befolyásolja, amely egy idő után a csonthártya, az ízületi szalagok és a porcfelszínek elváltozásaihoz vezethet.

Mindezek mellett az ülő életmód 26%-kal növeli a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát is. A betegség alapja, hogy a szervezet által termelt inzulint nem érzékelik a sejtek, és a mozgáshiány növelheti a sejtek érzéktelenségét.

 

Milyen irodai megoldások léteznek az ülőmunka ellensúlyozására?

 

Valamennyi tanulmány kitér arra, hogy a testmozgás hatalmas szerepet játszik az egészségmegőrzésben. Aktív életmóddal csökkenteni tudjuk a metabolikus szindróma kialakulásának kockázatát, javítjuk a szervezet vérellátását, erősítjük a szívünket és a tüdőnket, valamint a csontjainkat.

Támogasd a munkatársaidat az egészségük megőrzésében úgy, hogy a munkahelyükön biztosítasz számukra testmozgási alternatívákat. Alapvető fontosságú, hogy a munkavállalók ergonomikus munkakörnyezetben tudjanak dolgozni, de az alapok mellett további intézkedéseket érdemes bevezetned, hogy támogasd őket a rendszeres testmozgásban.

  • Maradjunk aktívak ülés közben is

Wellness Ball Active Sitting labdákkal elő tudod segíteni, hogy mindenki aktív maradjon ülés közben is. A wellness labda használata munkaidőben, otthon vagy bármely ülőhelyzetben végzendő tevékenység során lehetővé teszi, hogy mindig helyes testtartást vegyünk fel. A dolgozók a labdákon ülve folyamatosan mozgásban maradnak, és a dinamikus ülésnek köszönhetően csökkentik a hát- és derékfájás kialakulásának valószínűségét.

Ulomunka-kockazatai-es-ellensulyozasa-4

  • Előzd meg a hátfájást nyújtással

Amikor helytelen pózban ülünk, a deréktáji izmok elkezdenek megrövidülni és szorosabbra húzódni, viszont az érintett izmok nyújtásával sokat tehetünk az izomfájdalom megelőzéséért. 

A Technogym innovatív módot kínál a hatásos nyújtásra: a FLEXability termékcsalád lehetővé teszi, hogy a felhasználó finom mozdulatokkal, fokozatosan, lépésről lépésre hasson az izmaira, saját súlyát használva. Helyezz el FLEXability nyújtógépeket akár a céges edzőteremben, akár az irodában, és előzd meg a hátfájás miatti távolléteket.

Fektess be a dolgozók egészségébe és ezzel együtt érj el kedvezőbb költségvetést is. Bizonytalan vagy abban, hogy hogyan hozd ki a legtöbbet az irodai fitneszből? Kérd díjmentes konzultációnkat, és mi segítünk egészen a tervezéstől a megvalósításig.

Díjmentes konzultáció

Tipptár