A mozgás szerepe a cukorbetegség megelőzésében

A 2-es típusú cukorbetegség egyre komolyabb problémát jelent, és a fiatalok körében is növekszik a betegek száma. Mivel kialakulásának oka főként az életmódban keresendő, szoros kapcsolatban áll az elhízással és a mozgásszegény életmóddal. A betegség megelőzésében tehát kiemelt szerepe van a testmozgásnak.

 

HOGYAN SEGÍT A MOZGÁS A MEGELŐZÉSBEN?

 

A 2-es típusú cukorbetegség a genetikai hajlam mellett a túlsúly, a mozgásszegény életmód és a nem megfelelő étkezés miatt is kialakulhat. A megelőzéshez tehát a kiegyensúlyozott táplálkozás mellett elengedhetetlen a mozgás.

A rendszeres sport segít a testsúlykontrollban, ami kulcsfontosságú, hiszen az elhízás az egyik fő kockázati tényező. Javítja az inzulinérzékenységet, ami a megfelelő glükóz anyagcsere fenntartásához szükséges, továbbá a koleszterinszintet is csökkenti. Edzés során az izmoknak energiára van szükségük, ezért nagy mennyiségű glükózt használnak fel, csökkentve így a vércukorszintet.

Tanulmányok szerint azoknál az embereknél, akik rendszeresen sportolnak, 30%-kal csökken a cukorbetegség kialakulásának esélye azokhoz képest, akik mozgásszegény életmódot élnek. De mennyit is mozogjunk? Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása szerint heti legalább 150 perc közepes intenzitású, vagy 75 perc magas intenzitású edzésre van szükség egy átlagos felnőtt számára.

 

TEREMTS EGÉSZSÉGES MUNKAKÖRNYEZETET

 

Ahogy említettük, a cukorbetegség kialakulásában nagy szerepet játszik az elhízás és a mozgásszegény életmód. Napjainkban ez különös gondot okoz az irodai dolgozók körében, akik napi legalább 8 órát töltenek üléssel, és nem jut elég idejük a testmozgásra. A munkáltatók épp ezért fontos szerepet játszanak az egészségmegőrzésben.

Egy egészséges munkakörnyezet kialakításával és a rendszeres mozgás támogatásával kiegyensúlyozottabbak lesznek a munkavállalók, valamint csökken a betegség kialakulásának esélye, ami a vállalat számára is jövedelmező. A legkézenfekvőbb egy vállalati edzőterem kialakítása, ahol a dolgozóknak akár napközben is lehetőségük mozogni, így megmarad a délutáni szabadidejük.

Az Excite Live kardióvonal megoldásai között mindenki megtalálja a kedvenc mozgásformáját. A digitális Live konzol rengeteg szórakoztató tartalommal és edzésvideóval vár, ami minden nap új motivációt ad az edzéshez. A felhasználóbarát berendezések a kezdők számára is egyszerűen használhatók, és hatékony edzést kínálnak.

Támogasd Te is munkavállalóid egészségét: vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk kiválasztani legjobb megoldásokat!

DÍJMENTES KONZULTÁCIÓ

Tipptár