Előzd meg a kiégést - tippek, hogy újra eltökélt legyél a munkában

Reménytelennek érzed magad és már nem tölt el örömmel az, amit csinálsz? Szinte bárkit érinthet a kiégés, ami a tartós fáradtságérzettől akár a teljes apátiáig is fajulhat. A fokozott stressz hatására kialakuló jelenség mind a munkában, mind a magánéletben megmutatja negatív hatását, és akár az egészséged is veszélyeztetheti.

 

 

MI OKOZZA A KIÉGÉST?

 

A fokozott érzelmi megterhelés hatására jelentkező kiégés - más néven burnout - fő tünetei közé tartozik a fizikai, érzelmi és mentális kimerülés. A probléma kialakulását számos tényező vagy azok együttese válthatja ki, mint a túlterheltség, a fokozott stressz, az elismerés és megbecsülés hiánya, valamint a kevés pihenés.

Különösen veszélyeztetettek azok, akik a humán szolgáltatások területén dolgoznak, és munkájukkal valamilyen segítő feladatot látnak el (pl. orvosok, pedagógusok, szociális munkások). Bizonyos idő után gyakorlatilag bármely munkavállaló elérhet erre a pontra, de leginkább azokat érinti, akik nagy elvárásokkal és idealizált elképzelésekkel vágnak neki a munkának.

Azokra, akik elérték a kiégést, nagyfokú kimerültség jellemző, mely a munka iránti érdeklődés teljes elvesztésével párosulhat. A reményvesztett munkavállaló szembetűnő viselkedési változáson megy keresztül: magába fordul, közönyössé válik, valamint negatívan áll a feladataihoz és a munkatársaihoz.

 

ÍGY ELŐZD MEG A BAJT

 

A humán területen dolgozó munkavállalóknak érdemes tudatos életvezetéssel felkészülniük a kiégés elkerülésére. Habár ezek a munkák nagymértékű empátiát igényelnek, meg kell húzni a határt, hogy az együttérzés ne hasson ki az érzelmi állapotra és ezáltal a magánéletre.

Ha már megtörtént a baj, érdemes szakemberhez fordulni, de a legfontosabb az, hogy még időben felismerd a jeleket. Utóbbi esetben néhány életmódbeli változtatással is megelőzheted a probléma kialakulását.

A legtöbbet a munka és a szabadidő egyensúlyának helyreállításával tehetsz. Ne vidd haza a munkát: a délutánok és a hétvégék a pihenésről és a feltöltődésről szóljanak. A kikapcsolódás mellett az is rengeteget segít, ha belevágsz egy új hobbiba, ami új célokat és sikerélményeket tartogat számodra.

A sport egy kiváló módja annak, hogy levezesd a feszültséget és megszabadulj a felgyülemlett stressztől. A mozgás hatására endorfin szabadul fel a szervezetedben, melytől jobb lesz a hangulatod, és kevésbé érzed magad kimerültnek.A Run Personal segítségével ráadásul hihetetlen élménnyé is válik az edzés. A csúcstechnológiás futópad 22’’-os kijelzőjén az internet böngészése mellett lehetőséged van tévéműsorok vagy filmek nézésére, rádióhallgatásra, edzésvideók követésére, vagy akár a szabadtéri futás szimulációjára.

Találd meg a testi-lelki egyensúlyt a Kinesis Personal segítségével. A funkcionális edzőgép a mozgás teljes szabadságát nyújtja, így több mint 200 erősítő, stabilitást növelő és egyensúlyt fejlesztő gyakorlat végezhető vele.

Felkeltette az érdeklődésed valamelyik megoldásunk? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és munkatársaink egy díjmentes konzultáció keretében minden kérdésedre választ adnak!

KAPCSOLAT

Tipptár