Hátfájás a munkahelyen? Megoldás: a nyújtás

Tudtad, hogy az alsó háttájéki fájdalom az egyik legelterjedtebb egészségügyi probléma a világon? Az irodai dolgozók körében különösen gyakori, ugyanis a munkahelyi távollétek 40%-át magyarázzák hát- és derékfájással. A probléma kialakulásában hatalmas szerepet játszik az a 8-12 óra, amelyet ülőmunkával töltenek.

hatfajas-ellen-nyujtogep-2

Amikor huzamosabb ideig ülő helyzetben vagy, deréktáji izmaid elkezdenek megrövidülni és szorosabbra húzódni. Ennek következményeként a medence előrehúzódik, a fenék pedig hátranyomódik, és helytelen testtartás alakul ki. Az esztétikai probléma csupán a kisebbik gond – rosszabb esetben az egész napos ülés hát- és derékfájáshoz is vezet.

A derékpanaszok leggyakoribb változata az akut típus, melyet erős fájdalom és izomfeszülés kísér. A fájdalom kisugározhat a farba, a combokba és az egész hátba is. Bár sokan úgy vélik, hogy az alsó háttájéki fájdalom kialakulásában elsősorban fizikai tényezők játszanak közre, nem szabad alábecsülni a pszichés faktorok, köztük a stressz szerepét sem.

 

Mely izmok nyújtásával lehet megelőzni a hátfájást?

 

A nyújtás fontos szerepet játszik abban, hogy ellensúlyozni tudd az izmok megrövidülését. Ez gyakorlatban az elülső combizmokat, valamint a horpaszizmot érinti, amely a csípőnél található. Az elülső combizmokat úgy tudod nyújtani, hogy behajlítod a térded, megfogod a bokád, és a feneked felé húzod a lábad. A horpaszizmodra is figyelj: térdelj le, majd egyik lábaddal lépj előre úgy, hogy ezzel a combod a csípőd mögé kerüljön.

hatfajas-ellen-nyujtogep-3

Vállalatvezetőként hatalmas segítséget tudsz nyújtani a munkavállalóidnak abban, hogy akár munkaidőben rá tudjanak szánni pár percet a megfelelő izmok nyújtására, méghozzá biztonságos módon.

A Technogym kifejezetten nyújtáshoz fejlesztette ki a FLEXability termékcsaládot. A FLEXability Anterior nyújtógép ellensúlyozza az ülőmunka káros hatásait, és elsősorban a test elülső izmait és a végtagokat nyújtja, míg a FLEXability Posterior elsősorban a hátsó izomcsoportokat célozza meg. Mindkét berendezés hatékony és kíméletes megoldást jelent a hát- és derékfájdalmak megelőzésére, ráadásul elegáns formatervezésüknek köszönhetően modern és klasszikus irodákba is tökéletesen illenek.

Még nagyobb segítséget jelent, ha nem csak a nyújtást, hanem az aktív életmódot is támogatod a munkahelyen. Szerezz be Wellness Ball Active Sitting wellness labdákat és kínáld fel a lehetőséget arra, hogy a dolgozók a labdára cseréljék a széküket.

hatfajas-ellen-nyujtogep-4

A Technogym által kifejlesztett labda elősegíti, hogy még ülés közben is helyes testtartást vegyenek fel, ugyanis a dinamikus ülés megszünteti a hosszú órákon keresztül fennálló mozdulatlanságot. A Wellness ball Active Sitting 55 cm átmérőjű, így kis helyen is elfér, emellett kiváló kisebb-nagyobb nyújtógyakorlatok elvégzésére is.

Vállalatvezetőként nagymértékben hozzá tudsz járulni ahhoz, hogy a munkatársaid egészségesek, motiváltak és produktívak legyenek. Bizonytalan vagy abban, hogy hogyan érd el ezt a gyakorlatban? Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk:

Kapcsolat

Tipptár