A virtuális edzések előnyei és hátrányai

Hallottál már a virtuális edzésekről? Ha VR szemüvegben ugráló, magányos emberek tömege jut róla eszedbe, akkor segítünk eloszlatni ezt a képet. A virtuális edzések lényege, hogy a résztvevők egy fitneszteremben egy kijelzőn tudják figyelemmel követni a profi edzők által előre felvett órát. A jövőbemutató megoldás számos előnnyel rendelkezik, ugyanakkor a hátrányaira is érdemes figyelni.

tg-virtualis-edzes-2

 

Az előnyök

 

A virtuális edzések nagy előnye a rugalmasság: az előre felvett órákat elindíthatod fix időpontokban, vagy akár az érdeklődők igényeihez viszonyítva is. Az utóbbival növelni tudod az új vendégek számát is, mivel rengetegen vannak, akik nem tudnak a fix időpontban meghirdetett órákon részt venni. A virtuális edzés rugalmasságával főleg ezeknek a vendégeknek kedvezel. Ráadásul, ha a vendégek megismerik a rendszer működését és megtanulják a beállításokat, akkor egy idő után a saját kezükbe tudják venni az edzést.

A rugalmassághoz kapcsolódik, hogy egy előre felvett óra könnyen helyettesíthet egy edzőt, ha betegség, szabadság vagy valamilyen hirtelen jött probléma miatt nem tudja megtartani az órát. Így az edzés nem marad el, csak másmilyen formában valósul meg. Emellett az érdeklődők számos, különböző típusú és hosszúságú edzés közül tudnak választani, és a kedvenceiket újra és újra átélhetik. Fontos megemlíteni azt is, hogy a videók segítségével nem csak a vendégek, hanem az edzők is fejlődni tudnak, mivel megismerhetnek új megoldásokat és ötleteket meríthetnek.

A virtuális órák további előnye, hogy a segítségével új vendégeket tudsz bevonzani a fitnesztermedbe: egyrészt azokat, akik időhiányban szenvednek, másrészt pedig azokat, akik tartanak az edzőtermi óráktól. Az utóbbiakra jellemző, hogy szívesen elkezdenének sportolni, de attól tartanak, hogy például testalkatuk vagy tapasztalatlanságuk miatt nem éreznék jól magukat egy fitneszklubban. Számukra vonzó alternatívát jelent a virtuális óra, mivel így saját tempójukban és nyugodt környezetben tudnak sportolni, ráadásul idővel hozzászoknak a fitnesztermek hangulatához és nyitottabbak lesznek a csoportos órákra is.

 

A hátrányok

 

Hátránynak számít a személyes interakció hiánya, főleg akkor, ha a résztvevőnek kérdése lenne vagy segítségre lenne szüksége. Emellett felmerülnek biztonsági kérdések is, mivel nagyobb lehet a sérülések és balesetek kockázata, ha nincs jelen egy képzett edző, aki meg tudná akadályozni a bajt, vagy a bekövetkezés után azonnali segítséget tudna nyújtani.

tg-virtualis-edzes-3

További hátrány, hogy a virtuális órához Wi-Fi kapcsolat szükséges, ami magában hordozza a videó laggolásának kockázatát. Ha probléma adódik a felvétel lejátszásával, akkor megakad az óra is és negatívan befolyásolja a vendégek élményét. A rendszeres ismétlődés is előbb-utóbb hátrány lesz, hiszen egy élő óra esetén minden egyes alkalom egyedi, míg egy előre rögzített edzés során mindig ugyanazokat a mondatokat kell végighallgatni újra és újra.

 

Megéri?

 

Azok a fitnesztermek, amelyek bevezették a virtuális órákat, pozitív tapasztalatokról számoltak be. Jobban össze tudják egyeztetni az órákat és a rendelkezésre álló teret, és ezzel együtt növelni tudták a vendégek számát a csúcsidőn kívüli időszakokban is. A virtuális edzésvideókat készítő LES MILLS szerint az új tagok 70%-a azt nyilatkozta, hogy rendkívül vonzó volt számára az a rugalmasság, amit a virtuális óra kínált, de ezzel együtt valós idejű edzésekre is szívesen bejár, ha van rá ideje. A LES MILLS állítása szerint azok a fitnesztermek, amelyek virtuális és valós idejű órákat is tartanak, 12%-os növekedést tapasztaltak a valós idejű órákra járók számában.

Te szívesen bevezetnéd a virtuális órákat a klubod szolgáltatásai közé? Mérlegeld az előnyöket és a hátrányokat, vedd figyelembe a célcsoportod igényeit, gondold át a vállalati célokat és a költségkeretet, és ezután juss döntésre.

Amennyiben még nem vezetnél be virtuális órákat, de nyitott vagy a fejlett technológiák felé, nézz körbe a Technogym professzionális fitnesz berendezései között. Például a SKILLROW evezőgép teljes körű csatlakoztathatósággal és saját applikációval is rendelkezik, melyek révén a felhasználók úgy érezhetik, mintha egy virtuális csónakkormányos mindig a közelben lenne.

A gombra kattintva többet is megtudhatsz a SKILLROW-ról – ismerd meg a részleteket.

SKILLROW

Tipptár