Ezért iktasd be az úszást az edzéstervedbe

Nyáron az egyik legjobb módja a felfrissülésnek, ha megmártózol a vízben. Ha már ott vagy, érdemes úsznod is pár hosszt, hiszen ez az egyik legkiválóbb mozgásforma, amit végezhetsz. Ismerd meg az úszás legfőbb előnyeit, melyektől Te is kedvet kapsz, hogy beiktasd az edzéstervedbe.

 

AZ ÚSZÁS ELŐNYEI

 

Az úszás egyik legnagyobb előnye, hogy kíméli az ízületeket, így életkortól és testsúlytól függetlenül szinte bárki végezheti. Ebből eredően előszeretettel alkalmazzák rehabilitáció során, hiszen végtagsérülések esetén tehermentesíti az adott területet.

Ennek ellenére igen intenzív mozgásformáról beszélünk, hiszen alaposan megdolgoztatja az izmokat. Egyszerre veszi igénybe a kar, a láb, a has és a hát izmait, így hozzásegít a jobb erőnléthez és az izomtömeg növeléséhez. Mivel a helyes úszótechnika során nagy mozgástartományt használunk, a rugalmasságot és a test mobilitását is növeli.

Aerob mozgásforma révén növeli a tüdő kapacitását, ami a hétköznapokban is érezhető, hiszen nagyobb állóképességet tesz lehetővé. Szintén kardiovaszkuláris jellegéből ered, hogy jót tesz a keringésnek, így segít a szív-és érrendszeri betegségek megelőzésében.

 

MELYIK ÚSZÁSNEMET VÁLASZD?

 

A 4 különböző úszásnem más-más módon hat a testedre, így biztosan megtalálod közülük a kedvenced. Érdemes keverni őket, hiszen így minden izomcsoportot kellően megdolgoztatsz az edzéssel.

  • Gyorsúszás: Az egyik legnépszerűbb, teljes testet átmozgató úszásnem. A karokat és a lábakat a víz ellenállása erősíti, a mozgásba pedig a törzs és a hát izmai is bekapcsolódnak. Ha a hát erősítése a fő célod, válaszd ezt az technikát.
  • Mellúszás: Szintén nagyon népszerű, könnyen elsajátítható mód a mellúszás, ami azért is közkedvelt, mert nem feltétlenül szükséges a víz alá bukni. Kevésbé terheli meg a gerincet, és kiválóan erősíti a hát izmait, a mellkast, valamint a végtagokat, így ideális az idősebb korosztály számára.
  • Hátúszás: Azzal, ha háton úszol, nagyszerűen átmozgatod a gerinc környéki izmokat. A többi úszásnemhez képest kevésbé megterhelő, de a karok, a fenék és a has izmait is edzi. Különösen jó választás ülőmunkát végzőknek.
  • Pillangóúszás: A 4 úszásnem közül a pillangó a legintenzívebb és a legnehezebben elsajátítható. Itt a fő munkát a vállak végzik, de jelentős szerep jut a törzsnek és a csípőnek is. Ez a legmegerőltetőbb úszásnem, így akkor végezd, ha a magas intenzitású edzéseket kedveled.

 

ÍGY KÉSZÜLJ FEL A SZÁRAZFÖLDÖN

 

Ha már eldöntötted, hogy Te is az edzésterved részévé teszed az úszást, érdemes felkészítő edzéseket végezned. Magas intenzitása miatt hamar el fogsz fáradni, így kardiovaszkuláris és erősítő gyakorlatokkal segítheted szervezeted az alkalmazkodásban.

A Technogym Run egyszerre segít mindkét terület fejlesztésében. A futópad 25 km/h sebességig és 15°-os emelkedési szögig állítható, ami még nagyobb kihívás elé állít. Futás után a szántolás és a kijelzőn elérhető Bootcamp edzések segítenek az izmok erősítésében.

Az ergonomikusan kialakított Kinesis Personal Fullgravity technológiájának köszönhetően kötöttségektől mentessé teszi a mozgást, ami kiváló felkészítést nyújt az úszáshoz. A 360 fokban forgó görgők minden irányba ellenállást biztosítanak, így több mint 200 különböző gyakorlatot tudsz végezni.

Érdekel a többi innovatív megoldásunk is? Fordulj hozzánk, és egy díjmentes konzultáció keretében segítünk megtalálni a hozzád illő berendezést!

KAPCSOLAT

Tipptár