ÍGY EDDZ ÉS ÉTKEZZ A TESTALKAT TÍPUSODNAK MEGFELELŐEN

Az edzés és a diéta nem olyan dolog, ami mindenkinél ugyanúgy működik. Más-más adottságokkal rendelkezünk, ami könnyebbé vagy épp nehezebbé teheti az ideális fizikum elérését. Az egyik ilyen tényező a testalkat típus, amiből 3 fő kategóriát különböztetünk meg.

body-types

MILYEN TESTALKAT TÍPUSOK VANNAK?

3 fő testalkatot különböztetünk meg: ektomorf, endomorf és mezomorf típust. Fontos, hogy az emberek többsége nem tartozik kizárólag egy csoportba: sokan mezo-endo, illetve mezo-ekto alkattal rendelkeznek, így két típus tulajdonságait is képviselik.

Az ektomorf alkatúak vékonyak és magasságukhoz képest alacsony testsúllyal rendelkeznek. Gyors az anyagcseréjük, így akkor is nehezen szednek fel zsírt, ha sokat esznek. Az alacsony testzsírszázalék mellett a csontozatuk is hozzájárul a vékonyabb testalkathoz, mivel hosszú végtagjaik és vékony ízületeik vannak.

Az endomorf alkat gyakorlatilag ennek az ellentéte: erősebb testalkatúak, magasabb a testzsírszázalékuk és kifejezetten hízékonyak. A lassú anyagcsere miatt nehezen tudnak fogyni, alkatuk pedig az erősebb csontozat miatt is zömökebb.

Az előbbi kettő között helyezkedik el a mezomorf testalkat, melyre a sportos felépítés jellemző. Erősebb csontozattal és alacsonyabb testzsírszázalékkal rendelkeznek, valamint könnyen építenek izmot. Széles váll, keskeny csípő és vastagabb végtagok jellemzik ezt a típust.

DOLGOZZ AZ ADOTTSÁGAIDNAK MEGFELELŐEN

Ha sikerült megállapítanod, melyik típusba tartozol, akkor el tudod dönteni, hogy mire kell jobban odafigyelned. A testalkatod figyelembevételével célirányosan tudod felépíteni az edzésterved és az étkezésed.

A mezomorf testalkat kifejezetten alkalmas a testépítéshez és az ideális fizikum eléréséhez. Az izom építéséhez és fenntartásához fehérjedús étrendre van szükségük. Edzés során közepes és nagy súlyokkal végzett gyakorlatokat érdemes végezni, amit a szálkás forma érdekében kardióedzésekkel érdemes kiegészíteni.

Az ektomorf alkatúaknak szénhidrátban és fehérjében gazdag étrendet kell követniük, hogy test- és izomtömeget növeljenek. Ehhez akár napi 6-7 étkezés is szükséges lehet, és priorizálni kell a kalóriában dús ételeket. Az edzések során nagy súlyokkal és alacsony ismétlésszámmal érdemes dolgozni, a kardiót pedig minél alacsonyabb szinten tartani, hogy kevesebb kalória égjen el.

A hatékony izomépítésben a Technogym Power Personal nyújt segítséget. A kétkezes rudak, a súlyzórúd és a funkcionális edzéscsomag segítségével több, mint 300 erőfejlesztő gyakorlatot tudsz végezni, a 115 kg-os tárcsakészletnek köszönhetően pedig mindig növelni tudod a kihívást.

webdownload-1

Az endomorfoknak ügyelniük kell a kalóriabevitelre, és az alacsony zsírtartalmú fehérjeforrásokat érdemes előnyben részesíteni. Edzés során - a kalóriaégetés érdekében - összetett gyakorlatokat célszerű végezni magasabb ismétlésszámmal, továbbá kardióedzésekből is javasolt többet végezni.

Az Excite Live kardióvonal megoldásai között mindenki megtalálja a kedvenc mozgásformáját. A beépített Live platform még a hosszú edzések alkalmával is szórakoztat: kövesd az edzésvideókat, nézd a kedvenc tartalmaid a nagyméretű kijelzőn, vagy végezd el a személyre szabott beállításokat a Swiftpad-en.

Bármi is legyen a célod, a Technogym megoldásokkal gyorsabban és hatékonyabban el tudod érni őket. Vedd fel velünk a kapcsolatot, és tudj meg többet!

KAPCSOLAT

 

Tipptár