Készülj fel a kerékpártúrákra

A kerékpározás egy kiváló szabadtéri program, mely az egészségedre is jó hatással van, kezdőként vagy hosszabb kihagyás után azonban igen megterhelő lehet egy hosszabb tekerés. Ha szeretnéd, hogy a kerékpártúra valóban élvezetes, és ne túl kimerítő legyen, érdemes figyelmet fordítanod a megfelelő felkészülésre.

 

GONDOSKODJ A MEGFELELŐ FELSZERELÉSEKRŐL

 

A biztonság érdekében mindenképp mérd fel kerékpárod állapotát, illetve gondoskodj a szükséges eszközök és alkatrészek beszerzéséről. Ellenőrizd a fék és a váltók megfelelő működését, szükség esetén pedig vidd el a legközelebbi szervizbe, ahol az ideális ülésmagasságot is beállítják számodra.

Nézd meg, hogy a kerekek nincsenek-e elkopva, kirepedezve vagy megsérülve, de 2-3 évnél régebbi abronccsal ne indulj több napos túrára. Nem utolsó sorban pedig nézd meg, hogy a sárvédők és a csomagtartó megfelelően vannak-e rögzítve, illetve ellenőrizd a lámpák működését.

Készülj fel az időjárásra is: vigyél magaddal esőkabátot és öltözködj rétegesen, hogy a napsütéses órákban le tudd venni a felesleges ruhadarabokat.

 

ÜGYELJ AZ ENERGIAPÓTLÁSRA

 

Könnyebben elfáradsz, ha nem táplálkozol megfelelően. Hosszabb túra esetén a bőséges folyadékbevitel mellett óránként pótold az energiát.

Kerüld a cukros, magas szénhidráttartalmú nassolnivalókat, helyette válassz lassan felszívódó szénhidrátokat, valamint fehérjében, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételeket. Figyelj az elegendő pihenésre is, hogy a lehető legjobb állapotban legyél a túrára.

 

KÉSZÜLJ FEL FIZIKAILAG

 

Átlagos életmód mellett az indulás előtt két hónappal érdemes elkezdeni a felkészülést. Egy 50 kilométeres túra már kisebb felkészüléssel is teljesíthető, azonban fontos figyelembe venni a terep adottságait, a túl nagy szintkülönbség ugyanis jelentősen megnehezíti a távot.

Ügyelj a fokozatos terhelésre: eleinte napi 5-10 kilométerrel kezdd az edzést, 1 hét után pedig növeld a távot 20-25 kilométerre. 3-4 hét múlva ismét duplázd meg a távolságot.

A kerékpáros edzés mellett érdemes a futást, úszást, túrázást vagy más kiegészítő mozgásformákat is beiktatnod az edzéstervedbe, hogy még tovább növeld erőd és állóképességed. Ne feledkezz meg a megfelelő regenerációról sem, egy nagyobb edzés után tarts 1-2 nap pihenőt. 

A felkészülés során nagy segítségedre lesz egy beltéri kerékpár, mellyel bármikor, a neked megfelelő időben tudsz gyakorolni. A Technogym Bike-kal ráadásul nem kell lemondanod a gyönyörű tájakról sem, melyeket az Outdoors segítségével virtuálisan tudsz felfedezni. A jobb teljesítmény elérésében nagy segítségedre lesznek a Technogym Live Routines és Sessions edzésvideói.

 

Akkor tudsz a legjobban felkészülni, ha közben az élmény is valódi. A Technogym Skillbike az első, valódi sebességváltóval felszerelt beltéri kerékpár, mely elhozza számodra a hegyi emelkedőkön való tekerés élményét. Fedezd fel a virtuális útvonalakat, és mérettesd meg magad sporttársaiddal.

Nem tudod, melyik megoldás illik hozzád a legjobban? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és mi segítünk, hogy megtaláld az igényeidnek megfelelő kerékpárt a felkészüléshez!

DÍJMENTES KONZULTÁCIÓ

Tipptár