Testmozgás 60 év felett

Az öregedés természetes folyamat, ugyanakkor rendszeres sporttal lelassítható, és még az idő előrehaladtával bekövetkező betegségek kialakulásának valószínűsége is csökkenthető. 60 év felett is érdemes minden nap mozogni, ugyanakkor más testmozgás ajánlott a fittebb és kevésbé fitt időseknek.

sport-idoseknek-technogym-2

A fiatalabbakra és középkorúakra is igaz, hogy ha elhanyagolják a testmozgást, akkor a fizikai erőnlétük is romlani fog. Rendszeres sporttal kortól függetlenül lehet javítani az erőnlétet, ráadásul a testmozgással az öregedési folyamatok is lelassíthatók.

 

Tippek fitnesz rajongó időseknek

 

Rendkívüli akaraterőről és elhivatottságról tesz tanúbizonyságot, ha valaki képes évtizedeken keresztül egészséges életmódot követni. Épp emiatt kevesen tartoznak ebbe a csoportba, viszont ők büszkén mondhatják, hogy 60 év felett is kirobbanó formában vannak. Egészségesebb anyagcserével, csontvázzal, kardiovaszkuláris rendszerrel és immunrendszerrel rendelkeznek, mint azok, akik mozgásszegény életvitelt folytattak.

Te is a fitt idősek táborát erősíted? Rengeteg testmozgási lehetőség áll előtted a súlyzózástól egészen a beltéri evezésig. Ugyanakkor annak érdekében, hogy elkerüld a túlterheléses fájdalmat, használd ki a cross training nyújtotta lehetőségeket és variáld a különböző sportokat. Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy ha jobban szereted a futóedzéseket, akkor is iktass be teremkerékpáros edzéseket a rutinodba, mivel így elkerülheted az izmok, ízületek, vagy akár a csonthártya túlterheléséből fakadó fájdalmakat.

 

Tippek közepesen fitt időseknek

 

Ebbe a csoportba azok tartoznak, akik mindig is igyekeztek odafigyelni az egészségükre, de nem olyan szinten, mint a fitnesz rajongók. Ha átlagosan fittnek érzed magad, akkor arra figyelj, hogy hosszú távon következetes tudj maradni a testmozgás terén. Igyekezz minden napra beiktatni egy kis mozgást, amibe beletartozik az is, ha lesétálsz a boltba, kimész kertészkedni, vagy többször felsétálsz a lépcsőn. Ha térd- vagy derékfájdalmakkal küzdesz, akkor érdemes kipróbálnod aquafitnesz órákat, mivel a vízben végzett gyakorlatok kevésbé terhelik meg a szervezetet.

sport-idoseknek-technogym-3

Ne hanyagold el a bemelegítő és nyújtó gyakorlatokat sem, hogy minimalizáld az esetleges sérülések bekövetkezésének kockázatát. A hátadat a FLEXability Posterior segítségével nyújtsd, amely lehetőséget biztosít a hátsó izomzat fokozatos, kifinomult módszerrel történő nyújtására. A test elülső izmainak és a végtagok nyújtására a FLEXability Anterior alkalmas. Mindkét FLEXability nyújtógép rendelkezik egy rögzített pozíciós funkcióval, amely biztosítja, hogy a nyújtás rendkívül stabil és biztonságos helyzetben történjen.

 

Tippek kevésbé fitt időseknek

 

A kevésbé fitt állapot gyakran életmódbeli döntésekre vezethető vissza, de kialakulhat krónikus megbetegedések miatt is. Ha krónikus betegség akadályoz abban, hogy fitt legyél, akkor mindenképp konzultálj szakorvossal és kérd ki a tanácsát a lehetséges testmozgási alternatívákkal kapcsolatban.

Tapasztaltál mostanában hirtelen súlyvesztést, kimerültséget, lassuló járási sebességet, fizikai inaktivitást és azt, hogy nehezen tudsz markolni a kezeddel? Ha legalább három tünet ismerősen hangzik, akkor sajnos jobban ki vagy téve akár kisebb egészségügyi kockázatoknak is. Az állapotodtól függően próbálj egy kis testmozgást csempészni a mindennapjaidba, hogy ezzel is csökkentsd a kockázatokat. Már az is számít, ha sétálsz a lakásban vagy az udvaron.

Sosem késő a napi rutinod részévé tenni a testmozgást. Őrizd meg az egészséged és sportolj rendszeresen a korodtól függetlenül – vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk:

Kapcsolat

Tipptár