Wellness design az irodában: így valósítsd meg

Egy átlagos munkavállaló legalább 8 órát tölt a munkahelyén egy nap, ezért egyáltalán nem mindegy, hogy a vállalat milyen munkakörnyezetet biztosít számára. Világszerte egyre több munkahelyet alakítanak ki úgy, hogy ezzel hozzájáruljanak dolgozóik egészségéhez, hiszen ez nem csak az egyénnek előnyös: a vállalat egésze profitál belőle.

wellness-design-iroda-2

Az utóbbi években egyre inkább előtérbe kerültek azok a vállalati wellness programok, melyek keretein belül a munkáltatók aktívan támogatják a munkavállalók testi-szellemi egészségét. Korábban már írtunk a krónikus betegségek megelőzésére is alkalmas stratégiákról, melyek közül most a munkakörnyezet átalakítását célzó megoldásokat helyezzük a fókuszba.

 

Alakíts ki ergonomikus munkakörnyezetet!

 

Az ergonómia lényege, hogy a munkakörnyezetet, a gépeket és a munkaeszközöket az emberhez igazítjuk. Ez alapján mi tartozik az irodai wellness design kérdéskörébe?

  • Kényelmes székek és asztalok

Add meg a lehetőséget munkavállalóidnak, hogy személyre szabott eszközöket használjanak, ezzel segítve a helyes üléshelyzetet. Sokat számít, ha állítható a szék és az asztal magassága, vagy az, ha deréktámasz helyezhető el a széken, hogy a hát megfelelő alátámasztást kapjon.

Még jobb, ha Wellness Ball Active Sitting labdákat helyezel el az irodában, hogy igény szerint tudják használni a munkatársak. A wellness labda elősegíti, hogy a dolgozók dinamikus ülés közben helyes testtartást vegyenek fel, ezzel is csökkentve a hátfájás kialakulásának esélyét.

  • Milyen a hőmérséklet, valamint a levegő és az ivóvíz minősége?

A tapasztalatok szerint az egyik leggyakoribb zavaró tényező az irodában a hőmérséklet, ugyanis mindig lesznek, akik szerint túl hideg vagy túl meleg van. Az a biztos, ha tartod magad a miniszteri rendelethez, mely szerint hideg évszakban, szellemi munka esetén 20-22°C, meleg évszakban pedig 21-24°C az elvárható hőmérséklet egy irodában.

wellness-design-iroda-3

Ha rossz minőségű a levegő vagy az ivóvíz, akkor kockáztatod különböző betegségek kialakulását és terjedését az irodán belül. Használj vízszűrő kancsót vagy helyezz el ballonos ásványvizet a konyhában, emellett fordíts figyelmet a megfelelő szellőzésre.

  • Amit látunk és amit hallunk

A zajok rontják a koncentrációs képességet és növelik a stresszt, de különböző hanggátló elemekkel sokat tudsz tenni a csendesebb környezetért. A látvány tekintetében elsősorban a színekre, a fényekre és a növényekre figyelj. Az utóbbi azért szükséges, mert a természet közelsége hatékonyan csökkenti a stresszt, és már néhány zöld növény is javítja a hangulatot a négy fal között.

A színek is számítanak, ugyanis a hófehér, steril irodákban hajlamosabbak hibázni a dolgozók. Ha nem akarod színesre festeni a falat, akkor csak helyezz el élénk színű bútorokat vagy dekorációs elemeket a helyiségben, vagy hozz létre egy látványos növényfalat.

A világítás kérdése kulcsfontosságú, ugyanis a rossz fényviszonyok ártanak a szemnek. Az a legideálisabb, ha természetes fény mellett tudnak dolgozni a munkavállalók, de lámpafénnyel is kiválóan be lehet világítani a teret.

 

Támogasd a fizikai aktivitást!

 

Említettük a Wellness Ball Active Sitting labdát, mint kiváló eszközt a hátfájás megelőzésére, de ennél sokkal több lehetőség áll rendelkezésedre az irodai wellness design tekintetében.

  • Helyezz el kisebb wellness eszközöket a munkahelyen

A wellness labdák nem foglalnak sok helyet, hiszen csak 55 cm átmérőjűek, de még ennél is kisebb eszközök közül is tudsz választani. Többek között a wellness súlyok vagy a Wellness Rack elférnek egy polcon, a Wellness Pad nyújtó szőnyeg pedig összehajtogatható egy kis táskává. Helyezz el az irodába, a váróba, vagy a kávégép és az ételautomata mellé kisméretű wellness eszközöket és bátorítsd a dolgozókat ezek használatára.

wellness-design-iroda-4

 

  • Alakíts ki aktív tárgyalót

Mivel számos alkalmazott tölti a nap jelentős részét a tárgyalóban, érdemes egy kis egészséget csempészni a helyiségbe. Wellness labdák segítségével a megbeszélés végéig mozgásban tudnak maradni a résztvevők, miközben haladnak a napi teendőikkel is.

  • Rendezz be céges edzőtermet

Nem kell hatalmas térrel rendelkezned ahhoz, hogy irodai edzőtermet tudj berendezni. Például a Plurima mindössze 6,5 nm területen elfér, és 150 különböző erőfejlesztő gyakorlat elvégzését teszi lehetővé. A moduláris berendezés többféle változatban érhető el, így rugalmasan hozzá tudjuk igazítani az igényeidhez.

Nagyobb tér esetén megteheted, hogy az egész termet az új Excite Live kardiógépekkel rendezed be, melyek nem csak stresszlevezetésre, hanem a közösség összekovácsolására is lehetőséget nyújtanak. Az innovatív termékvonal számtalan edzésvideót és szórakozási módot kínál, hogy a hatékonyság kellemes időtöltéssel kapcsolódjon össze.

Tudod, mennyi lehetőség rejlik a vállalati wellness bevezetésében vagy bővítésében? Látogass el bemutatótermünkbe, és vedd szemlére a lehetőségeket a saját szemeddel!

Kapcsolat

Tipptár