Reggel vagy este érdemesebb edzeni?

Mindannyian más-más bioritmussal rendelkezünk. Vannak a koránkelők, akik már reggel kipattannak az ágyból, és az éjjeli baglyok, akik a nap végén aktívabbak. Éppen ezért a mozgás kapcsán is gyakran felmerül a kérdés: reggel vagy este érdemesebb edzeni? Számos érv szól mindkettő mellett - olvass tovább, és tudd meg, melyik az ideálisabb.

 

REGGELI EDZÉS ELŐNYEI

 

  • Segít a zsírégetésben: Éhgyomorra való edzés során a szervezet az energiaraktáraihoz nyúl, tehát a zsírt kezdi el lebontani. Emellett felpörög az anyagcseréd és csökken az étvágyad, így kisebb adag reggelivel is beéred.
  • Endorfint szabadít fel: A mozgás hatására felszabaduló boldogsághormon egész nap kifejti hatását. Javítja a közérzeted és növeli a koncentrálóképességed, mely hozzájárul a hatékonyabb munkavégzéshez.
  • Javítja az alvásminőséget: Könnyebben merülsz álomba és kipihentebben ébredsz reggel. Ezzel szemben a késő esti edzés felpörgeti a szervezeted, ami megnehezítheti az elalvást.
  • Könnyebb lesz betartani az edzésterved: Kisebb eséllyel fog közbejönni olyan program, ami miatt nem jutsz el az edzőterembe. Emellett egy fárasztó munkanap után is nehezebb rávenni magad a mozgásra.
  • Elkerülöd a csúcsforgalmat: Az edzőtermek munkaidő után, 17-20 óra körül a legzsúfoltabbak. Ha csúcsidőn kívül mész, nem kell a szabad gépekre várakoznod.

A reggeli órák nagyszerűen alkalmasak a kardió mozgásformákra, az alacsony vércukorszint és a nagyobb sérülésveszély miatt azonban nem érdemes súlyzós edzést végezni.

Könnyebb rávenni magad a reggeli edzésre, ha azt otthonodban tudod elvégezni. A Technogym Cycle CPR rendszere figyeli a szívritmusodat, mely alapján automatikusan beállítja a biztonságos ellenállást. Tabletedhez csatlakoztatva a Technogym Live alkalmazásban több száz Routines és Sessions videót találsz, melyek még motiválóbbá teszik a tekerést.

 

ESTI EDZÉS ELŐNYEI

 

  • Segít az izomépítésben: Magasabb a tesztoszteronszint, ami hozzájárul a hatékonyabb izomépítéshez, és alacsony a kortizol szintje, mely az izombontást fokozza.
  • Kiváló a teljesítménynöveléshez: A délutáni-esti órák a legalkalmasabbak a magas intenzitású edzésekhez, mivel jobb a reakcióidő és az izmok teljesítőképessége.
  • Kisebb a sérülésveszély: A testhőmérséklet a késő délutáni órákban a legmagasabb, ami növeli az izmok rugalmasságát, így csökken a sérülésveszély és nagyobb lesz a teljesítmény.
  • Csökkenti a stresszt: Segít levezetni a felgyülemlett feszültséget egy stresszes munkanap után.
  • Nincs időkorlát: Hosszabb edzéseket tudsz végezni, mivel nem kell a munkába sietned.

Válassz otthoni megoldásokat, hogy megspórold az utazási időt és elkerüld a délutáni csúcsforgalmat. A Technogym Bench segítségével több mint 200 erősítő gyakorlatot tudsz végezni, miközben alig fél négyzetméternyi helyet foglal.

 

TAPASZTALD KI AZ IDEÁLIS IDŐPONTOT

 

Összességében tehát mindkét módszernek megvannak a maga előnyei. A legjobb, ha a saját bioritmusodhoz igazodva választod ki a számodra megfelelő időpontot. Ha nem vagy koránkelő típus, nem biztos, hogy érdemes átállni a reggeli edzésre, mert a kialvatlanság csak megnehezíti a napodat.

Azt azonban mindenképp vedd figyelembe, hogy reggel nagyobb a sérülésveszély, így nagyobb hangsúlyt kell fektetned a bemelegítésre, a súlyzós vagy teljesítménynövelő edzéseket pedig érdemes a nap végére időzíteni.

Otthoni megoldásokban gondolkodsz, de nem tudod, melyik a legideálisabb számodra? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és egy díjmentes konzultáció keretében segítünk megtalálni a céljaidnak megfelelő fitneszeszközt!
KAPCSOLAT

 

Tipptár