Sport alacsony vérnyomással

Szédülés, látászavar, émelygés, fülzúgás, ájulás… Ezek mind az alacsony vérnyomás tünetei. Ha te is gyakran tapasztalod ezeket a panaszokat, akkor érdemes körültekintőbben végezned a rendszeres testmozgást. Könnyen lehet, hogy olyan szempontokat is figyelembe kell venned, amikre eddig nem is gondoltál.

sport-alacsony-vernyomas-2

 

Miért nehezebb a sport alacsony vérnyomással?

 

Sportolás közben kifejezetten kellemetlen a fent említett tüneteket tapasztalni, ráadásul könnyen előfordulhat, hogy maga a testmozgás is előidézi őket. Ennek oka, hogy mozgás közben az izmok több oxigéndús vért igényelnek, így viszont tovább csökkenhet a vérnyomás és az agy vérellátása is.

Ez viszont nem azt jelenti, hogy kerülni kell a sportokat, sőt! A tapasztalatok azt mutatják, hogy a testmozgás magas és alacsony vérnyomás esetén is kedvező hatást gyakorol a szervezetre. Ugyanakkor szem előtt kell tartani egyes szempontokat, melyek elősegítik, hogy érvényesüljenek ezek a pozitív hatások.

 

Milyen sport ajánlott alacsony vérnyomás esetén?

 

Fontos, hogy inkább kerüld az olyan gyakorlatokat, melyek hirtelen helyzetváltoztatásokkal járnak, mint például a labdajátékok vagy a dinamikus aerobik. Lényeges, hogy a fejed ne kerüljön hirtelen a szív szintje fölé vagy alá.

sport-alacsony-vernyomas-3

A szakértők a szív- és vérkeringési rendszert edző ciklikus mozgásformákat, illetve kardió mozgásokat ajánlják. Ebbe a kategóriába tartozik többek között az

 • úszás,
 • gyaloglás,
 • kocogás,
 • kerékpározás,
 • evezés,
 • súlyzós edzés.

Túl egyhangúnak tartod a fenti sportokat? Erre megoldást jelent egyrészt az, ha váltogatod az egyes mozgásformákat, például egyik nap úszol a medencében, másnap kerékpározol, és így tovább. Még jobb megoldást jelent, ha olyan berendezést választasz a testmozgáshoz, amely önmagában hordozza a változatosságot.

 • Kerékpározz otthon

Az unalmas kerékpáros edzések ellenszere a Bike Personal szobakerékpár, amely egyaránt kínál szórakozást és hatékonyságot. Az innovatív Technogym Coach használata közben úgy fogod érezni, hogy egy személyi edző figyeli a teljesítményed, a digitális konzol pedig lehetőséget nyújt arra, hogy sportolás közben internetezz, Netflix sorozatot nézz vagy képeket böngéssz Pinteresten.

 • Gyaloglás és kocogás biztonságosan

Nem jelent gondot, ha a teremkerékpáros edzésekkel szemben inkább a gyaloglást részesíted előnyben, ugyanis a szórakozási lehetőségek a Cross Personal elliptikus tréneren is elérhetőek. A Cross Personal használata közben a Nordic walkinghoz hasonló, kardiovaszkuláris jellegű edzést végzel, de kevésbé fárasztó módon.

sport-alacsony-vernyomas-5

 • Az evezés élménye, vízre szállás nélkül

Ha vonz az evezés, de nem akarsz vízre szállni, akkor válaszd a Skillrow beltéri evezőgépet: az Aquafeel technológiának köszönhetően úgy fogod érezni, mintha vízen eveznél. A Skillrow a valódi evezés minden előnyével rendelkezik, így nem véletlen, hogy olimpikonok is rendszeresen használják a szárazedzések során.

 

Mire figyelj még?

 

Legyél elővigyázatos és testmozgás előtt vedd figyelembe az alábbi szempontokat is.

 • Fogyassz rendszeresen vizet, elegendő mennyiségben (napi 2-3 liter).
 • Naponta többször étkezz, de inkább kis adagokat, és edzés előtt is egyél egy keveset.
 • Tűző napsütésben inkább ne sportolj, mert a meleg jobban kitágítja az ereket.
 • Viselj kompressziós zoknit, amely hatékonyabbá teszi a vér visszaáramlását a szívbe.

Nem tudod, milyen mozgásformát végezz? Látogass el budapesti bemutatótermünkbe, próbáld ki a professzionális Technogym berendezéseket, és találd meg a hozzád legjobban illőt!

Elérhetőségek

Tipptár