Segítsd elő a munkahelyi koncentrációt!

Úgy vetted észre, hogy nehezen tudnak a munkájukra koncentrálni az alkalmazottaid az irodában? A problémának több oka is lehet, melyek közül vezetőként többet is kontrollálni tudsz. Ismerj meg különböző módszereket a hatékonyság növelésére és segítsd elő a koncentrációt az irodában.

munkahelyi-koncentracio-technogym-2

 

Segítsd a koncentrációt ergonomikus munkakörnyezettel

 

Egy átlagos irodában számos különböző figyelemelterelő tényező van jelen, a kényelmetlen székektől kezdve a hangos zajokig. Ha az iroda berendezésekor figyelembe veszed az ergonómia szempontjait, olyan környezetet tudsz kialakítani, amely elősegíti a koncentrációt.

  • Ergonomikus székek és asztalok

Akinek kényelmetlen széken kell napi 8-12 órát ülnie, gyakran tapasztal hát- vagy derékfájást. Az asztal is legalább ugyanannyira számít, mint a szék, ugyanis befolyásolja, hogy hogyan tudjuk elhelyezni a billentyűzetet, egeret és monitort. Ha rossz az eszközök elhelyezkedése, akkor a hát- és derékpanaszok mellé csukló- és nyakfájás is társulhat.

Ebből következik, hogy a rossz ülőalkalmatosság káros az egészségre, arról nem is beszélve, hogy fájdalmak mellett igen nehéz a munkára fókuszálni. Előzd meg a hátfájást a Wellness Ball Active Sitting wellness labdával, amely elősegíti, hogy a hát egy sor olyan apró mozdulatot hajtson végre, amelyek javítják a gerinc stabilitását ülés közben.

  • Irodai zajok minimalizálása

Csörög valakinek a telefonja, zúg a nyomtató és a kávéfőző, néhányan hangosan beszélgetnek, építkezés zaja szűrődik be az utcáról… Az idegesítő zajok nem csak a koncentrációt nehezítik, de fokozzák a stresszt is. Megoldást jelenthet, ha elhelyezel olyan elemeket az irodában, amelyek elnyelik a hangok egy részét, így elősegítik a munkavégzést.

munkahelyi-koncentracio-technogym-3

 

  • Állíts be megfelelő világítást

Ha rosszak a fényviszonyok, akkor nem elég, hogy a munka hatékonysága csökken, de még a dolgozók szemének egészsége is veszélybe kerül. A fényviszonyokba beletartozik a monitor állapota, a lámpák minősége és elhelyezése, valamint a természetes és mesterséges fény aránya is. Amikor lehet, inkább természetes fénnyel oldd meg a világítást, ugyanis a napfény csökkenti a stresszt. Természetesen a napfényt ki kell egészíteni lámpafénnyel, amikor csak szükséges.

  • Az ideális irodai hőmérséklet kérdése

Az egyik leggyakoribb zavaró tényező a hőmérséklet, ugyanis a tapasztalatok szerint a munkatársakat meg szokta osztani, hogy hány fok lenne ideális az irodában. Magyarországon miniszteri rendelet szabályozza, hogy szellemi munka esetén, hideg évszakban 20-22°C, míg meleg évszakban 21-24°C az elvárható hőmérséklet egy irodahelyiségben, ezért érdemes ezt alapul venned.

 

Korszerűsítsd a rutinfeladatok elvégzését

 

A különböző rutinfeladatok, mint például az emailek átolvasása, a napi teendők összeírása, vagy az iparági hírek böngészése nem kevés időt vesz el a munkaidőből, főleg hétfő reggel. A rutinfeladatokra szánt idő csökkentésével elő tudod segíteni, hogy a munkavállalók gyorsabban tudják priorizálni feladataikat, és minél hamarabb foglalkozni tudjanak a sürgős és fontos teendőkkel. Ennek érdekében érdemes egy magas minőségű projektmenedzsment szoftvert használnod, amely támogatja a gördülékeny munkavégzést.

munkahelyi-koncentracio-technogym-4

 

Teremtsd meg az irodában az egészség kultúráját

 

Az egészséges munkavállalók jobban tudnak a munkájukra koncentrálni, ráadásul kevesebb időt töltenek betegszabadságon is, ezért tulajdonképpen az egész vállalat érdeke, hogy támogasd a dolgozókat testi-szellemi egészségük megőrzésében. Erre számtalan alternatíva áll rendelkezésedre, kisebb-nagyobb wellness juttatásoktól kezdve egy komplett vállalati wellness központig.

A tapasztalatok szerint kisebb-nagyobb szünetek is hozzájárulnak a hatékonyság növeléséhez, ezért javasold az irodai dolgozóknak, hogy időnként álljanak fel és mozogjanak egy keveset. Már egy pár perces séta vagy egy kis nyújtás a Technogym FLEXabiliy nyújtógépen felfrissítheti őket annyira, hogy újult erővel vessék bele magukat a teendőikbe. Jó ötlet az is, ha elhelyezel gyümölcsökkel, zöldségekkel és magvakkal teli egészségkosarakat is a konyhában, hogy ezzel hangsúlyozd, hogy nem csak kávészünetet, hanem egészségszünetet is lehet tartani.

Alakíts ki olyan munkakörnyezetet és vállalati kultúrát, amely elősegíti a hatékonyabb munkavégzést, és támogatja a dolgozókat abban, hogy minden nap fejlődjenek és így elérjék céljaikat. Segítünk, hogy ezt meg tudd valósítani – vedd fel velünk a kapcsolatot és igényeld díjmentes konzultációnkat!

Díjmentes konzultáció

Tipptár