Munkahelyi stratégiák a krónikus betegségek megelőzésére

A különböző krónikus betegségek, köztük a magas vérnyomás, szív- és érrendszeri problémák, cukorbetegség, valamint mozgásszervi betegségek rengeteg kockázatot hordoznak magukban. Kutatások szerint hazánkban a 15 évesnél idősebbek 59 százaléka szenved krónikus betegségben, melynek oka elsősorban az ülőmunka és a mozgásszegény életmód.

munkahely-betegseg-megelozes-2

Többek között a Központi Statisztikai Hivatal felméréseiből is fény derül arra, hogy mennyire vészes a helyzet Magyarországon. Ismerj meg néhány megdöbbentő adatot:

 • 5 magyarból 1 szenved magas vérnyomástól,
 • a magyarok 10-12 százaléka mozgásszervi panaszokkal küzd,
 • a hazai lakosság 40 százaléka túlsúlyos,
 • a krónikus betegségekben szenvedők közül minden nyolcadik embert allergiával, magas koleszterinszinttel, valamint nyakfájdalommal kezelnek,
 • becslések szerint Magyarországon akár másfél millió embert is érinthet a cukorbetegség (beletartoznak azok is, akik várhatóan a jövőben lesznek cukorbetegek),
 • a krónikus betegségekkel összefüggő halálozási ráta Észak-Magyarországon a legmagasabb – méghozzá egész Európában.

 

Ülőmunka - hazamegyünk - megint csak ülünk…

 

A krónikus betegségek lassan alakulnak ki, sokáig elhúzódnak, és rengeteg kellemetlenséggel és költséggel járnak. Ebből kifolyólag kulcsfontosságú a megelőzés, márpedig életmódváltás révén. Tanulmányok támasztják alá, hogy az egészségtelen táplálkozás és a mozgásszegény életmód hatalmas veszélyforrást jelent, márpedig napjainkban egy átlagos munkahelyen könnyen előfordulhat, hogy egy dolgozó napi több mint 8 órát tölt a számítógép előtt ülve. Ha fel is áll az asztaltól, gyakran csak a dohányzóhelyiségig vagy nassolnivalóért megy el.

Vállalati döntéshozóként Te is sokat tehetsz annak érdekében, hogy az egész vállalat lépéseket tegyen az egészséges életmód felé, majd pedig el is köteleződjön iránta. A Corporate Wellness Magazine megemlít olyan vállalati stratégiákat, amelyek krónikus betegségek megelőzésére is alkalmasak.

munkahely-betegseg-megelozes-3

 

Fizikai aktivitás ösztönzésére építő stratégiák

 

Rengeteg különböző alternatíva közül tudsz választani – a teljesség igénye nélkül bemutatunk néhányat:

 • biztosítod a munkatársaknak, hogy kedvezményesen tudjanak fitneszbérletet vásárolni egy közeli fitneszstúdióban,
 • építs ki egy munkahelyi edzőtermet,
 • hagyományos megbeszélések helyett vezesd be a sétáló vagy teremkerékpáros meetingeket,
 • a székeket cseréld le wellness labdákra,
 • szervezz kihívásokat (pl. lépcsőzés kihívás: az nyer, aki 7 napig csak a lépcsőt használja a lift helyett),
 • sportprogramok szervezése (pl. közös jógázás, focizás, Group Cycling),
 • előadások szervezése az egészségtudatosság témájában, meghívott vendégelőadók közreműködésével.

 

Dohányzás visszaszorítása

 

Sokan vannak, akik a munkahelyi stresszt dohányzással vezetik le, annak ellenére, hogy tisztában vannak az egészségügyi kockázatokkal. A tüdőrák, a krónikus hörghurut, a tüdőtágulás, és a szívkoszorúér betegség is nagyobb arányban fordul elő a dohányosok, mint a nemdohányzók körében. Ráadásul a cigarettafüst miatt rengeteg méreganyag kerül a nemdohányzók szervezetébe is, akik így passzív dohányosokká válnak.

Életeket menthetsz azzal, ha a munkahelyen elősegíted a dohányzásról való leszokást. Támogasd a kollégáidat abban, hogy részt vegyenek egy leszoktató programon és járjanak szűrővizsgálatokra. Azokat is támogasd, akik nem dohányoznak, vagy épp leszokóban vannak: jelölj ki dohányzásmentes zónákat, és egyértelműen különítsd el azoktól a helyektől, ahol megengedett a dohányzás.

 

Kiegyensúlyozott étkezés támogatása

 

Az elhízás globális életmódbeli probléma, és gyakran a mozgáshiány és az egészségtelen táplálkozás idézi elő. Pedig elég lenne 6 szabályt szem előtt tartani, is máris sokkal kevesebben lennének túlsúlyosak.

A munkahelyi környezetben úgy tudod elősegíteni az kiegyensúlyozott étkezést, hogy egy erre építő stratégiával jobban felhívod a figyelmet az egészséges táplálkozás fontosságára, és ezzel együtt gyakorlatban is támogatod a munkatársaidat. Ezt megteheted többek között gyümölcsnapokkal, amikor gyümölcskosarakat helyezel el az étkezőben (nem muszáj csak gyümölcsre lekorlátozni: lehetnek a kosárban zöldségek, magvak, teljes kiőrlésű lisztből készült pékáruk is). A fizikai aktivitást ösztönző stratégiákhoz hasonlóan jelen esetben is szervezhetsz programokat és előadásokat, emellett meghívhatsz étkezési és életmód tanácsadókat is.

munkahely-betegseg-megelozes-4

 

Munkakörnyezet átalakítását célzó stratégiák

 

Egy nem megfelelően kialakított iroda nagyban hozzájárulhat a dolgozók megbetegedéséhez, ezért fontos, hogy ergonomikus munkakörnyezetet hozz létre. Bemutatunk néhány szempontot, amelyeket figyelembe kell venni az iroda átrendezésekor.

 • Biztosíts megfelelő fényviszonyokat, hogy megelőzd a látásromlást. Emellett előnyösebb, ha inkább természetes fény mellett tudnak dolgozni a munkatársak, mivel így a hangulatuk és a közérzetük is jobb lesz.
 • Ha zajos az iroda, használj hanggátló elemeket. Gondolj bele, hogy a 60 dB körüli hanghatások akár szív és keringési zavarokhoz, vagy anyagcserezavarokhoz is vezethetnek, nem is beszélve a halláskárosodás kockázatairól.
 • Csökkenti a stresszt a zöld növények látványa, ezért érdemes közelebb hoznod a természetet az emberekhez. Ráadásul a növények tisztítják a levegőt és részt vesznek a megfelelő páratartalom biztosításában, így még hasznosabbak a vállalat számára.
 • Nagyon fontos a szellőzés biztosítása, különösen járványos időszakban. Ha van légkondicionáló a szobában, akkor ne feledkezz meg annak karbantartásáról sem, különben a gépezetből veszélyes gombák és vírusok kerülhetnek a levegőbe.

Átgondoltad, hogy melyik stratégiai megközelítés illeszkedne a legjobban a vállalatodhoz? Fektess be a kollégáid és az egész cég jövőjébe úgy, hogy lépéseket teszel a munkavállalók egészségéért. Vedd fel velünk a kapcsolatot és igényeld díjmentes konzultációnkat.

Díjmentes konzultáció

Tipptár