4 stratégia, hogy formába lendülj kihagyás után

Bárki életében előfordulhat, hogy hosszabb vagy rövidebb ideig leáll a testmozgással. Akár sportsérülés, akár nyaralás, akár motivációvesztés vagy más okok miatt szünetelteted a mozgást, rendkívül fontos, hogy visszatéréskor ügyelj a fokozatosságra. Bemutatunk 4 stratégiát, melyek segítségével hatékonyan tudsz újra formába lendülni.

 

Változtass a szemléletmódodon

 

A pozitív hozzáállás hatalmas lendületet képes adni, amikor életmódváltásba kezdesz. Ahogy az alábbi ábra is mutatja, a testi, lelki és szellemi jóllét elérésében a táplálkozás, a testmozgás és a mentális megközelítés egyaránt kiemelt szerepet játszik.

formaba-lendules-strategia-2

A Technogym kutatás-fejlesztési részlegének közreműködésével megalkotott Wellness Piramis szerint a kiegyensúlyozott életmód eléréséhez alapvető fontosságú, hogy a mentális feltételek teljesüljenek. Ha eleget alszol, ápolod a szociális és érzelmi kapcsolataidat, emellett figyelsz a személyes érdeklődési körödre, motivációdra és a stresszkezelésre is, akkor olyan alapod teremtesz, amelyre építeni tudod a testmozgáshoz és táplálkozáshoz kapcsolódó szinteket.

 

Étkezz kiegyensúlyozottan

 

Ne kezdj gyors fogyást ígérő, drasztikus méregtelenítő kúrákba, mert ezek az alternatívák többet ártanak, mint használnak. Tudatosítsd magadban, hogy a sikerhez nem koplalásra, hanem tudatos táplálkozásra, megfelelő mennyiségű folyadék bevitelére és rendszeres mozgásra lesz szükséged.

A szervezeted igényli a szénhidrátokat, fehérjéket és zsírokat is, de nem mindegy, milyen formában és mennyiségben fogyasztod ezeket. Javasoljuk, hogy kezdd az étkezést egy tál zöldséggel – eheted nyersen, párolva, sütve vagy grillezve is. A zöldségek egy részét tedd félre köretnek a főétel mellé. Érdemes szárnyast, halat, tofut, vagy alacsony zsírtartalmú sajtot választanod, és kb. akkora méretű szeletet fogyassz el, mint a tenyered. Ízesítésként egy kanál extra szűz olíva olajat használj, mivel viszonylag nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat. A desszertről se feledkezz meg, viszont cukros édességek helyett válaszd a szezonális gyümölcsöket.

 

Fokozatosan térj vissza a rendszeres sportra

 

Sydney J. Harris újságírótól származik az idézet, miszerint „akkor kell pihenni, amikor az embernek nincs rá ideje”. Sport segítségével hatékonyan fel lehet töltődni, mégis sokan mellőzik a testmozgást a napi rutinjukból, mert úgy érzik, nincs rá idejük. Ugyanakkor már napi 30 perc mozgás is elég ahhoz, hogy a szervezeted megérezze a pozitív hatásait, ezért érdemes becsempészni a sportot a mindennapjaidba.

formaba-lendules-strategia-3

Próbáld ki, hogy a MyCycling teremkerékpáron vagy a SKILLBIKE-on hetente 3 alkalommal edzel.

  • Az első edzés legyen 30 perces, úgy, hogy 5 percenként beiktatsz egy gyorsabb tempójú, 20-30 másodpercig tartó tekerést.
  • A második alkalom is 30 perc hosszúságú legyen, de ezalatt 40 másodperces intenzív szakaszokat tarts maximum 10-szer, és a szakaszok után 20 másodpercig regenerálódj.
  • A harmadik edzés 45 perces. Legfeljebb 8-szor tekerj intenzíven 3 percen keresztül, és minden szakasz után tarts 1 perc pihenőt. Az edzést 5 perces levezetéssel zárd.

 

Élet a mindfulness jegyében

 

A mindfulness lényege, hogy a figyelmünket tudatosan a jelen történéseire fordítjuk. A mindfulness segít a stressz csökkentésében, a mentális egészség elérésében és céljaid megvalósításában. Ez a sportban többek között úgy nyilvánul meg, hogy edzés közben nem azzal foglalkozol, hogy hogyan nézel ki éppen, hanem azzal, hogy a figyelmedet belülre irányítsd. Nem véletlen, hogy nincsenek tükrök a jóga stúdiókban, hiszen ezzel elősegítik, hogy ne a külsőségekre koncentrálj, hanem az adott pillanatra.

Nem állnak rendelkezésedre a megfelelő eszközök ahhoz, hogy elköteleződj az egészséges életmód, azon belül a rendszeres testmozgás mellett? Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk abban, hogy újra formába lendülj és elérd a céljaidat!

Kapcsolat

Tipptár