Hogyan segít a sport a stresszoldásban?

Rosszul alszol, fáj a fejed, majd kiugrik a szíved a helyéről? Előfordulhat, hogy stressz okozza a tüneteket. A stressz nem játék, hiszen amellett, hogy szörnyen megnehezíti a mindennapokat, még komoly betegségekhez is vezethet. Szerencsére testmozgással hatékonyan csökkenthető – de pontosan hogyan segít a sport ebben?

stresszoldas-sporttal-2

A stressz fogalma Selye János nevéhez fűződik, aki felfedezte többek között azt, hogy a stressz egy inger, amit a szervezet veszélyesnek tart, ezért válaszul vészreakciót indít el. Ilyenkor a test felkészül a menekülésre vagy támadásra: emelkedik a vérnyomás, fokozódik a légzés, megfeszülnek az izmok.

Ha folyamatosan stresszben vagy, akkor a szervezeted állandó készenléti állapotba kerül, ami rendkívül megterhelő. Ebből kifolyólag a stressz számos betegség kialakulásához vezethet, a gyomorfekélytől egészen a daganatos megbetegedésekig. Épp ezért életbevágóan fontos, hogy lépéseket tegyél a stressz csökkentésének érdekében.

 

Hogyan segít a sport leküzdeni a stresszt?

 

A sport és a stressz kapcsolatát alapvetően kémiai reakciókra lehet visszavezetni: miközben mozogsz, az agyad boldogsághormont termel, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy jó közérzeted legyen és könnyebben tudd leküzdeni a stresszt.

stresszoldas-sporttal-3

A testmozgás nem csak a boldogsághormon szintjét növeli, hanem az önbizalmat is. Egyrészt fittebb, izmosabb és formásabb leszel, másrészt pedig könnyebben fogod venni a hétköznapok akadályait. Például, ha elromlik egy épületben a lift, akkor sokkal magabiztosabban vágsz majd neki a lépcsőnek, mint a mozgásszegény életvitelt folytató társaid.

A sport nem csak közvetlenül, hanem közvetve is támogat a stresszoldásban. Biztos megfigyelted, hogy stresszes időszakokban kifejezetten rosszul alszol, és napközben még feszültebb vagy a kialvatlanság miatt. Csakhogy a testmozgás javítja az alvásminőséget – vagyis, ha sportolsz, akkor pihentetőbbé válnak az éjszakák és így megkíméled magad az álmatlanság okozta plusz stressztől.

Nem utolsó szempont az sem, hogy a sport szociális kapcsolatok építésére is lehetőséget ad. Ez történhet úgy is, hogy

  • összebarátkozol a személyi edződdel,
  • elmész egy Group Cycling órára és megismered a beltéri kerékpáros társaság tagjait,
  • belevágsz egy csapatsportba,
  • belépsz egy Facebook csoportba, ahol hasonló érdeklődési körrel rendelkező felhasználók motiválják egymást,
  • otthon a Skillbike beltéri teremkerékpáron ülve versenyzel kerékpárosokkal a világ minden tájáról.

 

Melyik a leghatékonyabb mozgásforma stressz ellen, és mennyi ideig kell végezni?

 

Sokan javasolják a jógát, a csapatsportokat, az önvédelmi edzéseket és az állóképességi sportokat, mint a futást és a kerékpározást, de igazából nem az a lényeg, hogy mit sportolsz. Az számít, hogy jól érezd magad közben.

stresszoldas-sporttal-4

Az sincs kőbe vésve, hogy mennyi ideig kell edzeni. Alapvetően érdemes legalább napi 30 percet rászánnod, de ettől eltérhetsz. Szakértők az alábbi alternatívákat javasolják:

  • heti 150 perc mérsékelt intenzitású aerob edzés;
  • heti 75 perc magas intenzitású aerob edzés;
  • munka előtt és ebédidőben 15-15 perc mozgás (erre a célra kiváló a Wellness Ball Active Sitting, amelyen ülve akár munkavégzés közben is el tudsz végezni kisebb gyakorlatokat);
  • heti 2-3 alkalommal végzett, 60-90 percig tartó jóga vagy tai chi.

Ha az a célod, hogy megszabadulj a stressztől, akkor a testmozgásnak örömforrásnak kell lennie. Csak olyan sportot végezz, ami közel áll a szívedhez, és ne tűzz ki nehezen elérhető wellness célokat magad elé. A mozgás a feltöltődésről szóljon, és ne arról, hogy még több stressznek teszed ki magad.

Nem tudod, melyik a leginkább hozzád illő mozgásforma? Látogass el bemutatótermünkbe és segítünk, hogy megtaláld a stresszoldás számodra tökéletes módját!

Bemutatótermünk

Tipptár