Így készülj a téli sportokra

A különböző téli sportok nagyszerű kikapcsolódást nyújtanak a hideg hónapokban. A síelés és a snowboardozás azonban mind megerőltetők és akár balesetveszélyesek is lehetnek, ha nem fordítasz kellő időt a felkészülésre. Megmutatjuk, hogyan érdemes edzened, mielőtt nekivágsz a hegyeknek.

  

ERŐT ÉS ÁLLÓKÉPESSÉGET IS IGÉNYEL

 
A téli sportok igen nagy erőnlétet és állóképességet igényelnek, ezért nem árt időben elkezdeni a felkészülést. Azzal, ha odafigyelsz erre, nehezebben fogsz elfáradni, kevésbé tapasztalsz izomlázat és a sérülések kockázatát is csökkented. Fittségtől függően érdemes legalább egy hónappal előbb megkezdened, heti 2-3 alkalommal.

A síelés és a snowboardozás elsősorban az alsótest izmait veszik igénybe. Felkészülés során ezért nagy hangsúlyt kell fektetni a comb- és farizmok edzésére - ezek a gyakorlatok a térdet is erősítik, mely igen nagy terhelést kap a lesiklás során. A testtartás miatt a derék és a törzs izmai is sokat dolgoznak. A core izmok erősítésével nagyobb lesz a stabilitásod és a fizikai teljesítményed.

Habár fontos az izomerő, lesiklás során rengetegszer fordulnak elő kanyarok vagy olyan helyzetek, amikor a súlypont változtatására van szükség. Éppen ezért elengedhetetlen az egyensúlyérzék és a stabilitás fejlesztése különböző funkcionális gyakorlatokon keresztül. Nem elhanyagolható továbbá a kardiovaszkuláris edzés sem, hiszen a téli sportok jelentős állóképességet igényelnek.

 

KÉSZÜLJ SPORTSPECIFIKUSAN


A Technogym App-ban amellett, hogy személyre szabott edzéstervek várnak, profi edzők és sportolók által összeállított edzéseket is találsz. A Signature Programs-ben további sportok mellett kifejezetten síeléshez összeállított programmal tudod fejleszteni a képességeid. A Federico Colli síoktató és sportedző által készített edzésterv a kezdő síelők felkészítését segíti: a 6 hetes program heti két, egyenként 30 perces edzésből áll.

Erősítésben a Kinesis One lesz a társad. A rehabilitációs eszközként is hitelesített megoldás 360°-ban elforduló csigarendszerrel lett felszerelve, ami miatt minden irányba szabad mozgást biztosít. Az akadálymentes mozdulatoknak köszönhetően így több száz erősítő, egyensúlyfejlesztő és stabilitást növelő gyakorlatot tudsz végezni.

Felkeltettük az érdeklődésed? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és tudj meg többet megoldásainkról!

KAPCSOLAT

Tipptár