Viszlát, Blue Monday - 6 tipp a hétfői rosszkedv ellen

Tudtad, hogy január harmadik hétfőjét tartják az év legszomorúbb napjának? Ha általánosságban nézzük, a többi hétfő sem örvend jó hírnévnek: sokan ezt a napot érzik a legnyomasztóbbnak a hét többi napja közül. Mi ennek az oka, és mit lehet tenni a hétfői rosszkedv ellen?

hetfoi-rosszkedv-ellen-2

 

Mitől van rosszkedvünk Blue Monday napján?

 

Január elején még tele vagyunk tettvággyal, lelkesen tervezgetünk, és újévi fogadalmainkra koncentrálunk. Azonban, mire elérkezik január harmadik hétfője, sokan elveszítik a motivációjukat és készek megszegni a fogadalmukat, ami kudarcélménnyel jár. A rossz érzést fokozza, hogy már elmúlt a karácsonyi és szilveszteri hangulat, elfogytak az utolsó mézeskalácsok, és még több mint egy hónap hátravan a hideg, téli időből.

Fontos megjegyeznünk, hogy a Blue Monday jelenség tudományosan kétes alapokon nyugszik és számos szakértő kérdőjelezte már meg, de el kell ismerni, hogy a fenti tényezők mind hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az a nap egy kicsit sötétebb legyen a többinél. De mi a helyzet a többi hétfővel?

 

5 ok, amiért tényleg rossz a hétfő

 

 • 1. Felborult alvásritmus

Hajlamosak vagyunk arra, hogy hétvégén kikapcsoljuk az ébresztőt, így később kelünk, később eszünk és később is fekszünk le. Ez azonban a hétfőre is hatással van: sokkal nehezebben tudunk felkelni, mint máskor.

 • 2. Elengedjük magunkat a hétvégén

Amellett, hogy összezavarjuk a belső óránkat, hajlamosak vagyunk az étrendünket is felborítani: más időpontokban eszünk, ráadásul többet is. Ezt azonban a gyomrunk és a közérzetünk is megérzi, méghozzá nem máskor, mint hétfőn.

 • 3. Nagy érzelmi váltás

Általában a hétvége kikapcsolódással, a hétköznap pedig szorgalmas munkával telik, és ebből kifolyólag nem könnyű hirtelen visszarázódni a munkába. Sokak számára ez túl nagy érzelmi váltást jelent, ami a hétfőn csapódik le.

 • 4. Egészségügyi problémák is jelentkezhetnek

Az emberek többségére jellemző, hogy hétfőn magasabb a vérnyomásuk, és jobban ki vannak téve egészségügyi kockázatoknak, mint máskor. Ráadásul gyakran a mérleg is többet mutat ezen a napon, ami a diétázóknak különösen rossz hír.

 • 5. A „Vasárnap szindróma”

E szindróma lényege, hogy már vasárnap délután elkezdjük temetni a hétvégét, és kellemetlen várakozással tekintünk a hétfőre. Ez az érzés hasonló ahhoz, amit a nyaralás végén szoktak érezni az emberek.

hetfoi-rosszkedv-ellen-3

 

Hogyan küzdd le a rosszkedvet?

 

Szerencsére számos módszer létezik arra, hogy átlendülj a depresszív hangulaton.

 • Tedd könnyebbé a hétfőt már pénteken. Gondold át a teendőidet, írj magadnak egy rövid jegyzetet, hogy ne vasárnap kelljen ezzel foglalkoznod.
 • Tervezd meg a hétvégét és oszd be az idődet. Ahelyett, hogy délig aludnál, kelj fel időben és élvezd ki a szabadidődet. Ne zsúfolj össze túl sok programot, de ne is pazarold el az idődet semmittevésre. 
 • Változtass a hozzáállásodon. Ne gondold azt, hogy ez a nap csak rossz lehet, függetlenül attól, hogy mit teszel.
 • Tervezz be minden hétfőre egy szórakoztató programot. Egyél valami finomat, merülj el a hobbidban, végezz valamilyen sporttevékenységet. Így mindig találsz valamit a napban, ami boldoggá tesz.
 • Egyél és igyál olyat, ami jót tesz az egészségednek, mivel így jobban fogod érezni magad a bőrödben.
 • Sportolj, mert mozgás közben az agyad boldogsághormont termel.

Jó ötlet minden hétfőre betervezni egy edzést az Excite Live kardióberendezéseken, mivel a Technogym legújabb termékvonala számtalan szórakoztató funkcióval lett felszerelve. A Live platform lehetővé teszi, hogy akár minden nap kipróbálj valami újat, legyen szó kültéri tájak felfedezéséről edzés közben, vagy akár sorozatnézésről. Az Excite Live segítségével biztosítani tudod, hogy a hétfői napok mindig szórakoztató módon induljanak, vagy épp záródjanak le.

Ebből is látszik, hogy nem kell leírni a hétfőt: ezt a napot is pont olyan produktívvá és szórakoztatóvá tudod tenni, akárcsak a többit. Alapozd meg a hétfői jókedved az Excite Live kardió megoldásokkal – ismerd meg a termékcsaládot!

EXCITE LIVE KARDIÓGÉPEK

Tipptár