Így edzenek a Forma-1-es pilóták

A tévhitekkel ellentétben a Formula-1-es pilóták számára is épp olyan fontos a fizikai felkészülés, mint más sportolóknak. A fülkében ülve akár 5-6 G-s erőhatások is érhetik a pilótákat, akiknek a nagy megterhelés mellett is pontosan kell manőverezniük. Megmutatjuk, hogyan készülnek fel a Forma-1-es versenyzők.

 

 

MILYEN EDZÉSKÖVETELMÉNYEKNEK KELL MEGFELELNIÜK?

 

F1-es pilótaként a legnagyobb kihívást a G-erő okozza, amely a hirtelen gyorsulások, fékezések és kanyarodások során éri a testet. Mivel néhány másodperc alatt többszáz km/h-s sebességkülönbség is felléphet, nem ritka az akár 5-6 G-s erőhatás sem.

Ezeket a szemből, oldalról és hátulról ható erőket ellensúlyoznia kell a testnek, ezért kiemelt hangsúly kerül a nyakizmok erősítésére. Egy pilóta feje és sisakja együttesen körülbelül 6 kg-ot tesz ki, így 5-6 G-s erőhatásnál akár 30-40 kg is nehezedhet a nyakra.

A kivételes erőhatások miatt tehát igen kemény edzéstervre van szükség a felkészüléshez. A megfelelő kormányzáshoz elengedhetetlen a karizmok fejlesztése, mivel a nagy sebességgel bevett kanyaroknál extra erő nehezedik a pilótára, nem beszélve arról, hogy a fékpedál lenyomása akár 150 kg-os erőt is igényelhet.

Kiemelten fontos továbbá a szem-kéz koordináció és a reflexek fejlesztése, hiszen pontosságra és gyors reakcióidőre van szükség. Nagy hangsúly kerül továbbá az állóképességi edzésre, mely állhat futásból, kerékpározásból, evezésből vagy akár úszásból is.

 

FERRARI

 

A Scuderia Ferrari a Technogym-et választotta hivatalos partnerének. A 20 éves együttműködés alatt a Technogym a legmodernebb fitneszeszközökkel és digitális megoldásokkal támogatta a versenyzők fizikai felkészülését. A Technogym továbbá kifejlesztette a ‘F1 Trainert’, amely a pilótafülkéhez hasonlóan lett kialakítva. Ez az egyedülálló megoldás hatékonyan szimulálja a versenyzőt érő erőket, így célirányosan segíti a felkészülést.

 

MCLAREN

 

A Technogym 2004 óta támogatja a McLaren pilótáinak felkészülését. Az edzések során az erő, az állóképesség és a rugalmasság fejlesztésére kerül a hangsúly, melyről a MULTIDRIVETM technológiával ellátott Skill termékvonal, valamint a Kinesis és a Selection gépek gondoskodnak.

Az evezés egy kifejezetten hasznos mozgásforma a pilóták számára, hiszen egyszerre erősíti a kar, a nyak, a hát és a láb izmait. A Skillrow a hatékony erősítés mellett pontos edzésadatokkal is szolgál, így valós idejű visszajelzést nyújt a teljesítményről. A kerékpározás is fontos részét képezi az edzéseknek. A Skillbike az egyetlen valódi sebességváltóval rendelkező beltéri kerékpár, amely hatékonyan szimulálja az emelkedőn való tekerést.

Te is szeretnéd világszínvonalú megoldásokkal felszerelni az edzőtermed? Vedd fel velünk a kapcsolatot, és segítünk kiválasztani a termedbe illő berendezéseket!

DÍJMENTES KONZULTÁCIÓ

Tipptár