Így segít a sport leküzdeni az állandó éhséget

Nem csak fogyókúra alatt fordulhat elő, hogy szűnni nem akaró éhségérzet gyötör valakit. Sajnos vannak, akik azt tapasztalják, hogy a rendszeres étkezés ellenére sem múlik el a farkaséhség. De mitől alakulhat ki ilyen helyzet, és mit lehet tenni ellene?

allando-ehseg-lekuzdese-2

 

Az állandó éhség lehetséges okai

 

  • Nem megfelelő étkezés

Lehet, hogy eleget eszel, de nem megfelelő arányban és minőségben. Ha túl sok finomított szénhidrátot (pl. fehér kenyér, fehér rizs) viszel be a szervezetedbe, akkor átmenetileg csillapodik az éhséged, mivel hirtelen megugrik a vércukorszinted, viszont a vércukorszint leesésekor még több szénhidrátot fogsz kívánni. Érdemes inkább olyan kenyeret és tésztát választanod, ami teljes kiőrlésű lisztből készült.

Az is előfordulhat, hogy bizonyos tápanyagokból, például rostból, zsiradékból, vagy fehérjéből túl keveset fogyasztasz, pedig a szervezetednek mindegyikre szüksége van. Ráadásul ezek a tápanyagok növelik a teltségérzetet, így kisebb eséllyel fogsz megéhezni a főétkezések között. Törekedj arra, hogy kiegyensúlyozott étrendet kövess.

Folyadékhiány is okozhat éhségérzetet, mivel a tested így jelzi, hogy nem kapott meg valamit, amire szüksége lenne. Ha étkezés után még éhesnek érzed magad, akkor igyál meg egy pohár vizet – lehet, hogy csak ennyi hiányzott.

  • Pszichés tényezők

Az állandó éhség gyakran vezethető vissza érzelmi okokra, például gyászra, magánéleti problémákra, vagy stresszre. Vannak, akiknek teljesen elmegy az étvágyuk nyomás alatt, míg másoknál túlevés jelentkezik, és sajnos egyik eset sem ritka. Professzionális sportolók esetén egy komolyabb sérülés is kiválthat olyan érzelmi reakciókat, amelyek végül állandó éhséghez vezetnek.

A fent említett példák, mint a gyász vagy súlyos sérülés olyan stresszhelyzetet teremthetnek, amely befolyásolja a szervezet pszichofizikai stabilitását, és végül a test adaptív válaszreakciót küld az adott érzelmi terhelésre. Előfordulhat, hogy a szervezet „lelki éhséggel” reagál a pszichológiai tényezőkre, és ezzel hamis éhségérzetet idéz elő.

 

Az állandó éhség leküzdése sporttal

 

Sokak szerint a testmozgás csak fokozza az éhséget, pedig ez így, ebben a formában nem igaz. Valójában az étvágyfokozó vagy –csökkentő hatás a mozgásformától függ, vagyis bizonyos sportok igenis képesek enyhíteni az éhséget.

allando-ehseg-lekuzdese-3

Kutatások szerint aerob tevékenységek során csökkenthető a szervezetben a gherlin nevű peptidhormon szintje, amely részben az éhségérzet kiváltásáért felelős, emellett növelhető az YY peptid szintje, ami pedig a jóllakottság érzéséért felel. Aerob folyamatok közé tartoznak azok a mozgásformák, melyek során nem fejtünk ki nagy erőfeszítést, mint például kocogás, kerékpározás, aerobik közben. Magyarul, ha aerob sportot űzöl mérsékelt intenzitással, akkor csökkenteni tudod az éhségérzetet, miközben növeled a jóllakottságérzetet.

Bármilyen aerob tevékenységet választhatsz, de fontos, hogy rendszeresen, nem megerőltetően, és legalább 30 percen keresztül végezd, mert így tudja igazán kifejteni pozitív hatásait. Az intenzitás tekintetében sokat segít, ha adatokkal alátámasztva látod a teljesítményedet, mint például a MyRun Technogym futópad használata közben. A MyRun révén hozzáférsz a RUNNING RATE indexhez, amely mutatja, ha növeled a futássebességet, így optimalizálni tudod a lépéseidet futás közben.

Ha jobban szeretsz kerékpározni, akkor a Bike Forma teremkerékpár lesz igazán segítségedre, ugyanis az egyes használati módok lehetővé teszik az intenzitás beállítását. Válassz alacsonyabb intenzitású edzésmódot és kerékpározz a céljaidnak megfelelően.

Bizonytalan vagy abban, hogy milyen fitneszberendezés illene a leginkább a céljaidhoz? Keress fel minket és kérd ki kollégáink tanácsát:

Kapcsolat

Tipptár