Miért hatékony a HIIT edzés a túlsúlyos fiatalok körében?

A HIIT, avagy a magas intenzitású intervallum tréning olyan edzésforma, mely során rövid, intenzív gyakorlatok és mérsékelt pihenő időszakok váltják egymást. A HIIT edzés számos előnnyel rendelkezik és rendkívül hatékony testmozgási alternatívát jelent, különösen a fiatalabbak számára. De pontosan miért ajánlott, sőt, kell a fiataloknak HIIT edzést végezniük?

hiit-tulsulyos-fiatalok-2

 

Egy súlyos, globális probléma: az elhízás

 

Tudtad, hogy 2016-ban 10-szer akkora volt az elhízott fiatalkorúak aránya, mint 1975-ben? A WHO és a londoni Imperial College jelentése 200 országot vizsgált, és külön kitért arra is, hogy a nagy súlyfelesleggel rendelkező fiatalok nagyobb eséllyel lesznek elhízottak felnőtt korukban is. Magyarországon sem rózsás helyzet, ugyanis 2019-es adatok szerint

  • a felnőtt lakosság 30%-a túlsúlyos és szintén 30% elhízott,
  • a fiatal felnőttek kb. 33%-a mondható túlsúlyosnak vagy elhízottnak,
  • illetve a 18 év alattiak 20%-a minősül túlsúlyosnak és 25% számít elhízottnak hazánkban.

A testtömegindex (BMI) segítségével határozzák meg a súlytöbblet mértékét: a 25-29,99 közötti érték „még csak” túlsúlyos állapotot jelent, viszont 30-as érték fölött már az elhízás különböző fokozatairól beszélhetünk. A súlyfelesleg többek között azért veszélyes, mert számos egészségügyi kockázatot rejt magában és komoly betegségek kialakulásához vezet.

 

Miért híznak el a fiatalkorúak?

 

A WHO irányelvei szerint az 5-17 év közötti fiataloknak átlagosan napi 60 percet kellene testmozgással tölteniük, lehetőleg közepes vagy magas intenzitású aerob edzés formájában. Ugyanakkor a gyermekek és serdülők többsége nem követi ezt az irányelvet, méghozzá azért, mert nincs rá idejük.

Az időhiány korosztálytól függetlenül leggyakrabban említett okok közé tartozik, ezért az utóbbi néhány évben előtérbe kerültek olyan testmozgási alternatívák, amelyek kevesebb időráfordítást igényelnek, viszont kellő hatékonyságot tudnak biztosítani. Itt jön képbe a magas intenzitású intervallum tréning.

hiit-tulsulyos-fiatalok-3

 

HIIT edzéssel a túlsúly ellen

 

Míg az alacsony vagy közepes intenzitású edzéseket hosszabb ideig kell végezni annak érdekében, hogy eredményt érjünk el, a magas intenzitású intervallum tréning rövidebb időt vesz igénybe. Akár napi 20 perc HIIT edzés is hozzájárul a zsírtömeg csökkentéséhez, de ehhez kiegyensúlyozott étrend is szükséges.

A HIIT további előnye, hogy csökkenti az étvágyat, ami nagy segítséget jelent a fogyókúrázók számára. Mindezek mellett a magas intenzitású edzés nagyobb mértékben csökkenti a szisztolés vérnyomást és növeli az aerob kapacitást, mint a közepes intenzitással végzett testmozgás.

Otthon is tudsz intervallum edzést végezni, mindössze a Technogym SKILL berendezések egyikére van szükséged. Többek között a SKILLRUN futópadon be tudod állítani a dőlésszöget és a sebesség számszerű értékét, emellett gyorsan át tudsz váltani aktív futásról ellenállásos edzésre és vissza. A SKILLRUN révén különböző edzéstervek is elérhetővé válnak számodra, így még nagyobb hatékonyság mellett tudod elérni céljaidat.

Akár neked, akár gyermekednek van szüksége egy kis extra motivációra a testmozgáshoz, tedd meg a szükséges lépéseket az egészségért. Vedd fel velünk a kapcsolatot és segítünk elindulni az kiegyensúlyozott élet útján.

Kapcsolat

Tipptár