Pszichológia és ultramaraton – mi a kapcsolat?

Kutatások szerint az érzelmi és szellemi állapotunk jelentősen befolyásolja a sportteljesítményünket. Ez igaz a kezdő és profi sportolókra egyaránt, illetve néhány sportágat nagyobb mértékben érint, például az olyan küzdősportokat, mint az ökölvívás vagy a birkózás. Egyes pszichológiai tényezők a maratonfutók teljesítményére is hatást gyakorolnak.

tg-ultramaraton-2

Különböző tanulmányok foglalkoznak a sport és a pszichológia közötti kapcsolat mélyebb megismerésével. Az eredmények rámutattak többek között arra, hogy sportolók teljesítményét nagyban befolyásolja magabiztosságuk és versenyszellemük. További megállapítás, hogy azok, akik csapatsportot folytatnak, nyitottabbak és nagyobb önbizalommal rendelkeznek, mint azok, akik egyéni sportot végeznek, vagy egyáltalán nem folytatnak testmozgást. Emellett azok, akik rendszeresen mozognak, objektívebbek és kevésbé tapasztalnak szorongást, mint az inaktív életmódot követők.

 

Az ultramaraton és a pszichológiai tényezők

 

A maraton és az ultramaraton között az a különbség, hogy az utóbbi 42 km-nél is hosszabb távot takar. Ez lehet 50 km, vagy akár közel 5000 km is – csak a szervezéstől függ. Ráadásul a fokozott nehézséget nem csak a távolság adja, hanem az útvonal is, ugyanis léteznek országúti, terep és hegyi, valamint extrém körülmények között rendezett versenyek is. Magyarországon többek között az Ultrabalaton, a Terep Százas és a Bécs–Pozsony–Budapest Szupermaraton kínál ultramaratoni távokat a jelentkezők számára.

Kutatások szerint az ultramaraton pszichológiai jelentősége az ultrafutók motivációjában rejlik. A leginkább az motiválja őket az elképesztően hosszú távok teljesítésére, hogy újabb és újabb célokat állítsanak fel maguknak, legyen az bármilyen extrém és kihívásokkal teli. Érdekesség, hogy a maratonfutókra inkább az jellemző, hogy személyes céljaik elérése mellett más motivátorok is megjelennek, például az egészségi állapotuk megőrzése és javítása, vagy az önbecsülésük növelése.

tg-ultramaraton-3

Korábban már írtunk arról, hogy mire figyelj, miközben a maratonra készülsz, és ezeket a tanácsokat akkor is érdemes megfogadni, ha ultramaratont tervezel lefutni. Mivel egy ultramaraton nagyobb kihívást és extrémebb körülményeket hordoz magában, a korábbi cikkünkben megjelenő három fontos tippet most kiegészítjük további javaslatokkal:

  • Készülj fel fejben is. Nem csak fizikailag, hanem mentálisan is végig a topon kell lenned. Tudatosítanod kell magadban, hogy nem baj, ha valaki megelőz. Ha kitartó vagy, könnyen lehet, hogy később Te fogsz elsuhanni mellette.
  • Iktass be sétáló szakaszokat a futó rutinodba. Az ultramaraton során nagy valószínűséggel lesznek olyan helyzetek, amikor sétálva többet tudsz elérni, mint futva. Tapasztalt futók szerint tipikus példa erre a dombokon való átjutás: inkább gyalog kell véghez vinni. Ennek az az oka, hogy a szervezeted jobban fogja bírni a terhelést, ha alacsonyabban tartod a pulzusszámodat.
  • Aludd ki magad. A versenyt megelőző este már legyen bepakolva minden, amire szükséged van. Egyél-igyál, készülj fel, majd lazíts. Ha filmet nézni vagy olvasni van kedved, akkor olyat válassz, amely megnyugtat, és nem pedig felpörget, mert szabotálhatod a saját pihenésed.

Az ultramaraton teljesítésében testi és lelki tényezők is szerepet játszanak. Mi a fizikai felkészülésben tudunk hatalmas segítséget nyújtani: a professzionális Technogym futópadok révén biztonságosan és hatékonyan tudsz felkészülni a megmérettetésre. Ismerd meg a Technogym futóberendezéseit:

Futópadok

Tipptár